2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idilli képeken a brit királyi utódok

2015. május 3. 08:37

Egész Nagy-Britannia lélegzet-visszafojtva várta, mikor születik meg végre Vilmos herceg és Katalin hercegné második gyermeke. A rendőrség a kórház előtt kordonokat állított fel, az emberek pedig már hetekkel a szülés előtt ott gyülekeztek. Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának, szombaton lánya született. A gyermek a negyedik a brit trónutódlási sorban,  Károly trónörökös - Vilmos édesapja -, valamint Vilmos és a hercegi házaspár elsőszülöttje, a 21 hónapos György herceg után. Válogatásunkban a királyi utódok érkezését követő idilli pillanatokat villantjuk fel.

Edvárd herceg nagymamájával, Viktória királynővel. Edvárd 1894. június 23-án született a London melletti Richmond Parkban található White Lodge-ban (az egykori királyi rezidencia ma a Royal Ballet Lower Schoolnak ad otthont.) Windsor hercege V. György és Mária brit királyné legidősebb gyermeke volt, VIII. Edvárd néven, apja halála után lépett a trónra 1936. január 20-án, de már 1936. december 11-én lemondott, hogy elvehesse szíve választottját, egy többszörösen elvált amerikai nőt, Elizabeth Wallis Warfieldet, vagy ahogy a világ ismeri: Wallis Simpsont.  

A későbbi VI. György babakocsiban. György herceg a norfolki Sandringhamban, 1895. december 14-én látta meg a napvilágot, dédapja, Albert herceg halálának évfordulóján. (a walesi herceg javaslatára ezért kapta az Albert Frederick Arthur George nevet a keresztségben) Fivére, VIII. Edvárd lemondása után, 1936. december 12-én hivatalosan királlyá kiáltották ki. A VI. György nevet vette fel, 1937. május 12-én koronázták meg. A második világháború alatt fontos szimbolikus szerepet vállalt a brit nép élén, uralkodásának legjelentősebb mozzanata talán mégis a Brit Birodalom nemzetközösséggé válásának egyre gyorsuló folyamata volt, valamint az, hogy Nagy-Britannia a háború után jóléti állammá alakult.

Erzsébet hercegnő 1 éves korában. A későbbi II. Erzsébet brit királynő 1926. április 21-én, éjjel 2 óra 40 perckor, anyai nagyapja londoni rezidenciáján, a Mayfair negyedben, a Bruton Street 17. szám alatt született. Legszűkebb családi körben gyermekkorában Lilibetnek nevezték, ami onnan eredt, hogy a kis hercegnő sokáig nem tudta kiejteni a nevét. A jelenleg regnáló brit királynő apja, VI. György halálát követően került trónra, több mint hat évtizede: 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója. 

Fülöp edinburgh-i herceg 1 éves korában, 1922 júliusában. Fülöp 1921. június 10-én született mint Görögország és Dánia hercege Villa Mon Repos-ban, a görögországi Korfu szigetén. Mindössze másfél éves volt, mikor I. Konstantin görög királyt a görög-török háború során lemondatták a trónról, ekkor családjának is menekülnie kellett. A száműzött család előbb Párizsba ment, majd Skóciában telepedtek le. Fülöp - mint II. Erzsébet brit királynő férje - 2009 óta a „leghosszabb ideig élő királyi hitves” címet birtokolja, ezt korábban III. György felesége, az 1818-ban elhunyt Charlotte királynő viselte.

Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg első gyermeke. Károly 1948. november 14-én, este negyed tízkor született meg a Buckingham-palotában, mindössze 3 éves volt, amikor anyja elfoglalta a brit trónt. A 66 éves herceg a brit trónöröklési rendben az első helyen áll édesanyja, II. Erzsébet után. Első feleségétől, Diana hercegnőtől két fia - Vilmos és Henrik - született.

A királyi család 1951-ben. Ez az első színes fotó Anna brit királyi hercegnőről (teljes nevén Anna Erzsébet Alíz Lujza), akit édesanyja, II. Erzsébet tart, míg apja karjában bátyja, Károly herceg van. Anna 1950. augusztus 15-én, 12 óra előtt tíz perccel látta meg a napvilágot a londoni Westminster kerületben lévő Clarence House-ban, az akkor még trónörökös Erzsébet hercegnő és Fülöp edinburgh-i herceg második gyermekeként és egyetlen lányaként. Ma jelenleg az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a 12. helyet foglalja el.

András herceg, a királyi család "új" szeme fénye. A yorki herceg II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke és második fia, a Buckingham-palota Belga-lakosztályában született 1960. február 19-én. A trónöröklési rendben jelenleg - Henrik brit királyi herceg után - a hatodik. A kép 1960-ban készült, a háttérben a skóciai Balmoral-kastély látható.

II. Erzsébet András herceggel és a kis Edvárddal 1964-ben. Edvárd wessexi gróf 1964. március 10-én született II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg negyedik gyermekeként. Noha születésekor még az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a harmadik volt, mára "visszacsúszott" a 9. helyre.

Az újszülött Vilmos cambridge-i herceg. A kis Vilmos édesanyja, a néhai Diana hercegnő karjában látható, mögöttük Károly walesi herceg mosolyog. Vilmos 1982. június 21-én született a londoni St Mary’s Hospital falai között, jelenleg az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a második helyet foglalja el apja után, őt fia, György Sándor Lajos követi.

A mezítlábas Henrik herceg az első lépéseket teszi a királyi család rezidenciájában, a Kensington-palotában. Henrik a londoni Paddington kerületben található St Mary's Hospital-ban született 1984. szeptember 15-én Károly walesi herceg és Diana walesi hercegné második gyermekeként. György herceg után jelenleg a trón ötödik számú várományosa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár