2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fico részt vesz a moszkvai győzelem napi jubileumi ünnepségeken

2015. április 27. 17:25 MTI

Robert Fico szlovák kormányfő részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, május 9-én tartandó moszkvai győzelem napi ünnepségeken, de a katonai díszszemlére nem megy el - derült ki a szlovák miniszterelnök hétfői bejelentéséből és a kormányhivatal által közzétett programjából.

Bár a szlovák miniszterelnöknek a moszkvai ünnepségeken való várható részvételéről korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is említést tett, Fico a részvételét firtató kérdésekre eddig nem adott egyértelmű választ. A szlovák miniszterelnök részvételét nyilvánosság előtt először hétfőn erősítette meg, a HN Club elnevezésű pozsonyi fórumon.

"A tetteimért nem fogok szégyenkezni, május 9-én elmegyek Moszkvába. (...) Ezt a lépésemet természetesnek tartom" - idézte Ficót a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. "Szlovákiában az akkori Vörös Hadsereg 63 ezer katonája halt meg, és senki nem kételkedik abban, hogy a fasizmus legyőzésében a Szovjetunió döntő szerepet játszott" - jegyezte meg Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök a fórumon beszámolt arról is, hogy még a moszkvai emlékünnepségek előtt, május 7-én részt vesz a lengyelországi megemlékezésen, illetve május 8-án Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) napközben a hazai, illetve ugyanaznap este a Kijevben rendezendő megemlékezésen is.

A szlovák kormányhivatal hétfőn, a miniszterelnök bejelentése után, közzétette Robert Fico ezekre a napokra vonatkozó hivatalos programját. Ebből megerősítést nyert, hogy Robert Fico a május 9-i moszkvai ünnepségek keretében részt vesz egy koszorúzáson és az ünnepi fogadáson is, de nem megy el a délelőtt 10 órakor kezdődő katonai díszszemlére, mivel annak időpontjában Milos Zeman cseh államfővel találkozik Csehország moszkvai nagykövetségén.

Andrej Kiska szlovák államfő már korábban jelezte, hogy nem vesz részt a moszkvai ünnepségen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár