2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már nem kell felfedniük kilétüket a megerőszakolt boszniai nőknek

2015. június 25. 10:31 MTI

Bosznia-hercegovinai törvényszék szerdán először ítélt meg pénzbeli kártérítést olyan áldozat javára, akit a boszniai háború idején megerőszakoltak; az elkövetőket 10 évi szabadságvesztéssel is sújtották - számolt be a klix.ba nevű hírportál. A legnagyobb olvasottságú boszniai portál információi szerint az ítélet nem jogerős, mindkét fél fellebbezést nyújthat be.

A boszniai háború idején, 1992 és 1995 között több ezer nőt erőszakoltak meg az ország területén. A boszniai bíróság már számos gyanúsítottat hallgatott meg, az elkövetőket pedig börtönbüntetésre ítélte, azonban a kártérítés iránti kérelmeket mindig polgári peres eljárásra utalta. Az áldozatok viszont csak ritkán éltek ezzel a lehetőséggel, ugyanis fel kellett volna fedniük kilétüket.

A szerdai ítéletbe a bíróság már belefoglalta a 26 500 boszniai konvertibilis márkát (4,2 millió forintot) kitevő nem vagyoni kártérítést is az áldozat lelki sérüléseiért és jogainak megsértéséért, így az S-4 fedőnevű áldozat kiléte ismeretlen maradhatott. A boszniai szerb elkövetőket, Bosiljko és Ostoja Markovicot főbüntetésként tíz-tíz évnyi letöltendő börtönre ítélték, mert többször megerőszakolták a horvát nemzetiségű nőt, aki a háború idején még csak 14 éves volt.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több millióan hagyták el otthonaikat. A katonák a becslések szerint mintegy 35 ezer nőt erőszakoltak meg. A klix.ba arról is írt, hogy a szerdai bírósági ítélet mérföldkő lehet a háborús nemi erőszakkal foglalkozó perekben, mert már a büntetőeljárás keretében megítélhetik a kártérítést, és nem lesz szükség polgári peres eljárásokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár