2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rituális fürdőt találtak egy nappali alatt

2015. július 2. 14:16

Egy jeruzsálemi család a házuk nappalijának felújítása közben egy 2000 éves rituális fürdőre bukkant a szoba padlója alatt. A mikvét a város délnyugati részén fekvő Ein Karemben találták, amely a keresztény hagyomány szerint Keresztelő János szülőhelye.    

A tulajdonosok először nem tudták, hogy kapcsolatba lépjenek-e az illetékes hatóságokkal, nem voltak ugyanis tisztában a nappalijuk alatt fekvő lelet értékével. Ám mivel gyanították, hogy a felfedezés komoly történeti értékkel bír, állampolgári kötelességüknek eleget téve végül bejelentést tettek az Izraeli Műkincsvédelmi Hatóságnál.

A 3,5-ször 2,4 méter területű, 1,8 méter mély fürdőt egy szőnyeg alá rejtett csapóajtó alatt találták meg. "Hasonló esetek csak Izraelben, és főként Jeruzsálemben fordulnak elő. A mikve felfedezésének izgalmán és szokatlan történetén túl a feltárás régészeti jelentősége sem elhanyagolandó" - mondta el Amit Re'em izraeli régész. A kutató hozzátette, Ein Karem nemcsak azért számít a kereszténység szent helyének, mert itt született Keresztelő János, hanem azért is, mert terhes édesanyja, Erzsébet itt találkozott Szűz Máriával.

Az ún. második templom időszakából (i.e. 538 - i. sz. 70) csak nagyon ritkán kerülnek elő leletek, ha pedig a régészek mégis rábukkannak egy-egy tárgyra, általában azok is össze vannak törve.  "A rituális fürdő megtalálása megerősíti azt a korábbi feltételezést, miszerint a második templom időszakától egy zsidó település állt a mai Ein Karem területén" - magyarázta Amit Re'em.

A nappali alatt talált mikve

A kőből kifaragott mikvét a halacha (szóbeli hagyományként fennmaradt vallási törvények gyűjteménye) szerinti "tisztasági törvények" alapján vakolták be. A hagyomány szerint a zsidó nők és a férfiak a rituális fürdőt többek között szexuális aktus, menstruáció, vagy természetes halált halt állat húsának elfogyasztása után vették igénybe, hogy segítségével megtisztuljanak. 

A fürdőben a régészek a második templom időszakából származó kerámiaedényekre és kőedénydarabokra is rábukkantak, annak ellenére, hogy a nyomok alapján feltételezhető, hogy i. sz. 66 és 70 között tűz pusztított a fürdőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár