2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús bunkert találtak egy csepeli óvoda udvarán

2015. július 30. 14:34 MTI

Második világháborús betonbunkert találtak a felújítás alatt álló csepeli Bóbita óvoda udvarán. A most megtalált létesítményt az önkormányzat valószínűleg végleg felszámolja, amit azzal indokolnak, hogy "a háborús múlt soha többé ne kísértse" az óvodásokat és az ott dolgozókat.

Az önkormányzat csütörtökön a honlapján tudatta, hogy a városrészben csaknem 400 millió forintos intézményi fejlesztés folyik, ez egyebek mellett energiatakarékossági munkákat jelent, de játszóudvarokra, a zöldfelületek karbantartására, automata öntözőrendszerek kiépítésére is fordítanak forrásokat.

A hetvenes években a Kiss János altábornagy utcában épült Bóbita óvodában is több tízmillió forint értékű munkákat végeznek, ennek során találták a II. világháborús betonbunkert. A most megtalált létesítményt az önkormányzat valószínűleg végleg felszámolja, amit azzal indokolnak, hogy "a háborús múlt soha többé ne kísértse" az óvodásokat és az ott dolgozókat.

Egy, az óvodai dolgozó szerint a bunker 1942-ben épült, az utcában pedig 1956-ban még családi házak álltak. A csepel.hu úgy tudja, hogy a forradalom idején egy szovjet gránát csapódott be az egyik épületbe, ami elpusztult. Így amikor a helyszínen betemették a kiürített bunkert és felépült az óvoda, még a fiatal óvónénik közül is sokan úgy érezték, hogy a háborús múlt lezárásra vár. Ezért olyat tettek, ami akkor és ott, a szocializmus fellegvárában, a “vörös Csepelen” teljesen elképzelhetetlen volt: papot hívtak és titokban felszenteltették az épületet, olvasható a csepel.hu oldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Fotó: csepel.hu / Árpád Csepel</i>Fotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád CsepelFotó: csepel.hu / Árpád Csepel

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár