2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félmillió áldozata is lehetett a roma holokausztnak

2015. augusztus 3. 10:15 MTI

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek az egykori auschwitzi náci koncentrációs táborban vasárnap, a roma holokauszt emléknapján. Magyarországon a kormány, az Országos Roma Önkormányzat és több ellenzéki párt is megemlékezett a roma holokauszt áldozatairól. 

1944. augusztus 2-án ölték meg az auschwitzi tábor utolsó mintegy háromezer roma foglyát. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. Becslések szerint akár félmillió is lehet a második világháború alatt a holokauszt áldozataiként meghalt romák és szintik száma. Az egykori auschwitzi (Oswiecim) haláltáborban megtartott megemlékezés középpontjában az áldozatok előtti főhajtás mellett a jelenkori idegengyűlölet és a kisebbségek tagjaival szembeni gyűlölet elutasítása állt. "Annyira sajnálom, amit Önöknek ma Európában hallaniuk és látniuk kell" - mondta Soraya Post svéd európai parlamenti képviselő, a túlélőkhöz intézve szavait. Ma is létezik ugyanaz a gyűlöletpropaganda, amely az 1930-as években létezett, és a megakadályozását célzó politikai akarat hiánya "romák halálát okozza a mai Európában" - vélekedett a politikus.

Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke a történelem feledésbe merülése és a holokauszttagadás ellen emelte fel a szavát. Németországban menekültszállásokat ért támadás az utóbbi időben és jelentősen megnövekedett a szélsőjobboldali indíttatású erőszakos cselekmények száma - figyelmeztetett. A kisebbségi szervezet vezetője úgy vélekedett, hogy Németországban az úgynevezett "szegénységi migrációról" folytatott vitát egyedül a roma kisebbség rovására folytatják és eközben a társadalmi okokkal egyáltalán nem foglalkoznak. Ez "hazug és a történelmi események fényében cinikus" megközelítés - mondta Romani Rose.

Hazánkban a Roma Polgári Tömörülés (RPT) által szervezett megemlékezésen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke azt hangoztatta, hogy a roma embereket segíteni kell a felemelkedésben. Az államtitkár kötelezőnek ítélte az emlékezést, a szembenézést és azt is kiemelte: a történelem során sokat próbált roma közösség az alkotóerő kiapadhatatlan forrása.

A rendezvényen Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a romák és a zsidók sorsának közös pontjaként beszélt a holokausztról. Hangsúlyozta: erre nap mint nap emlékezni, emlékeztetni kell és az új generációknak is el kell mondani, hogy a holokauszt egy döntés volt, egy nagyon rossz döntés.
A megemlékezésen felolvasták Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének levelét, amelyben kiemelte, hogy máig érthetetlen a roma holokauszt tragédiája, melyre nem lehet mentséget keresni.

Az Országos Roma Önkormányzat megemlékezésén Hegedüs István, a szervezet elnöke szintén arra hívta fel a figyelmet, nem szabad hagyni, hogy a vészkorszak idején elkövetett szörnyűségek a feledés homályába vesszenek. Hozzátette: a mostani az utolsó generáció, amelynek még lehet vagy lehetett élő kapcsolata olyanokkal, akik megélték a második világháborút, éppen ezért a mi felelősségünk hogy a jövő generáció tagjai hogyan fogják értékelni, megítélni a történelmi eseményeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár