2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A debreceni gyufagyár helyett a Donyec-medencébe vezetett a hercegkútiak útja

2015. augusztus 17. 10:55 MTI

Emlékművet avattak a Szovjetunióba 70 éve kényszermunkára elhurcolt emberek tiszteletére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hercegkúti iskola udvarán vasárnap.

Molnár Levente szobrászművész férfi és női alakot ábrázoló alkotása azokra emlékeztet, akik ennek az igazságtalanságnak az áldozatai lettek, emellett tiszteleg a hősök előtt - mondta Stumpf István alkotmánybíró, a település díszpolgára az ünnepségen. Stumpf István szerint az emlékmű jól mutatja be azt a szenvedést, amelyet az elhurcoltak átéltek. Úgy fogalmazott: az alkotás jól szimbolizálja azt is, milyen gyalázatra képes az ember.

Stumpf István felidézte, hogy 1945-ben a falu "színe-javát" elvitték a szovjet katonák. Az ott szolgálatot teljesítő orosz tiszt akkor azt mondta, csak "egy kis munkára", "málenkij robotra" viszik el az embereket a debreceni gyufagyárba és hamarosan haza is jöhetnek. Ez nem így lett - tette hozzá -, az elhurcoltakat marhavagonokban, megalázó körülmények között 1700 kilométerre vitték, a Donyec-medencébe. Megjegyezte: a falu azon sváb lakosait büntették, akik számos alkalommal bizonyították magyarságukat.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta: az emlékmű arra figyelmeztet, hogy még egyszer ilyen tragédia nem történhet meg. Rák József, a 700 lakosú zempléni település polgármestere kiemelte: az emlékhellyel adósságot törleszt a falu az elhurcoltaknak, nemcsak azoknak, akik életüket vesztették a megpróbáltatások során, hanem azoknak is, akik a hit segítségével bár visszatértek, mégis a legszebb fiatal éveiket töltötték szenvedéssel. Molnár Levente alkotását Seregély István nyugalmazott egri érsek áldotta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár