2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínából származik a legkorábbi írás

2003. április 18. 12:37

11 különböző szimbólumot találtak a teknőspáncélokon, melyek emberi maradványok mellett 24 neolitikus sírban kerültek felszínre a nyugat kínai Henan tartományban, Jiahu városában. A C-14-es vizsgálatok alapján a maradványokat i.e. 6600 és 6200 közé datálták. A teknőspáncélba vésett jelek tehát kétezer évvel idősebbek, mint az eddig legkorábbinak ismert mezopotámiai írás nyomai

Az ásatást vezető régészek szerint meglepő hasonlóság fedezhető fel az i.e. 7. évezredből származó jelhasználat és a több ezer évvel későbbi Shang-dinasztia idején (i.e. 1700-1100) használt írásrendszer között.

A most előásott maradványokon található szimbólumok a szem és az ablak jeléhez illetve a nyolcas és a húszas számhoz hasonlítanak a Shang írásban.

A kutatást végző Garman Harbottle, a new yorki Brookhaven laboratóriumának vezetője és három kínai régész kollégája az anhui egyetemről a BBC-nek elmondta „Ha veszünk egy üveget, melyen egy koponya alatt két keresztbe tett csont látható, akkor rögtön tudjuk, hogy az üveg mérget tartalmaz, anélkül, hogy ismernénk, miként kell kiejteni a méreg szót. A jelek tehát fogalmakat közvetítenek, s nem volna meglepetés, ha ez is efféle jel lenne.”

David N. Keightley, a berkeley-i California Egyetem professzora viszont ennél jóval alaposabb érvelést szeretne hallani a mostani lelet és Shang írás kapcsolatának elismeréséhez: „Legalább ötezer év telt el a kettő között, ezért eléggé meglepne, ha tényleg összefüggnének.”

Az ősi kínai kultúra régész szakértői között tehát azonnal beindult a vita. Garman Harbottle a Sárga folyó mentén előkerült maradványok a neolitikumtól a Shang-időszakig jellemzően azonos jelhasználatára építi álláspontját - ekkor ugyanis megjelenik egy jóval összetettebb írásrendszer. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy nem a neolitikus szimbólumok és a megfeleltethető Shang-kori karakterek jelentésazonosságáról van szó.
David N. Keightley szerint viszont „a régészek kirakós játékot játszanak – a mostani lelet pedig rendellenes. A szimbólumok nagyon korai voltuk miatt nem nevezhetők írásnak, amíg erre megnyugtató bizonyíték nem áll rendelkezésre.” Ráadásul a Jiahu környékén feltárt neolitikus kultúra talán nem is volt annyira összetett, hogy megkívánja egy önálló írásrendszer kialakulását. Keightley szerint ugyanakkor a jelek meglehetősen sematikusak, stilizáltak, ami éppenséggel tényleg a kínai írásjelek sajátja.

A teknőspáncélok mellett talált apró kavicshalmok a jiahui kutatók szerint a teknőspáncélba helyezve sámánisztikus rituálék során csörgőként szolgáltak. Az egyik sírban ugyanis nyolc hasonló teknőspáncélt találtak egy fejnélküli ember csontvázának maradványira helyezve, egy olyan temetkezési helyen, ahol 1999-ben régészek ókori csontsípokat is előástak. Ezek tehát az eddig ismert legkorábbi hangszerek.

A kutatási jelentés teljes terjedelmében az Antiquity folyóirat legfrissebb számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár