2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Borz segítségével találtak rá a bronzkori sírra

2016. február 11. 14:38

Egy borz segítségével bukkantak rá egy bronzkori temetkezési helyre a világ egyik legismertebb építménye, a Stonehenge közelében, a wiltshire-i Netheravonnál. Az ásatás során sebesült katonák és veteránok segítették a kutatókat. 

A sírhalomban többek között egy bronzfűrészt, egy íjászok által használt csuklóvédőt, egy rézvésőt, valamint emberi hamvakat is találtak. A kutatók úgy válik, hogy a sírban egy íjász, vagy egy íjszerszámokat készítő mester fekszik. Richard Osgood, a brit védelmi minisztérium régésze szerint a leletek a korai bronzkorra, az i. e. 2200-2000 körüli időpontra datálhatók.

A Stonehenge-től mintegy 8 kilométerre, északra található sírhalom a védelmi minisztérium tulajdonát képező területen fekszik. Osgood izgalmas felfedezésnek nevezte a bronzkori leletek megtalálását, egyben hozzátette, hogy teljesen váratlanul érte a régészeket. Az ásatás során sebesült katonák és veteránok segítették a kutatókat. 

A kutatók a nyilak egyenesítésére használt szerszámokat és kerámiatöredékeket is találtak a helyszínen. Mint Osgood elmondta, a hamvakat tartalmazó urna töredékeit egy borz túrta a felszínre. A régészek számos történelmi jelentőségű építménynél találtak már borzüregeket. Bár a földbe vájatokat fúró állatok általában komoly veszélyt jelentenek a lelőhelyekre, ez esetben egy borz – szokatlan módon – éppen a kutatók segítségére volt. A régész hozzátette, hogy az állat nélkül feltehetően sohasem bukkantak volna rá a bronzkori tárgyakra. A leleteket várhatóan még idén kiállítják a devizes-i Wiltshire Múzeumban. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
UrnatöredékekBronzkori rézvésőCsuklóvédő és a nyíl kiegyenesítésére használt eszközökBronzkori fűrészdarabA sírban talált agyagdarabBronzkori kés

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár