2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túszdrámává fajult az Alcatraz legvéresebb szökési kísérlete

2016. május 2. 11:06

Hetven éve, 1946. május 2-án próbált megszökni hat elítélt a legbiztonságosabb amerikai börtönből, a San Franciscó-i öbölben fekvő Alcatraz szigetéről. A "Szikla" történetének legvéresebb, három napig tartó drámája három rab és két őr halálával zárult.

A pelikánoktól a madáremberig

A gyér növényzetű szigeten csak tengeri madarak éltek, amikor 1775-ben a spanyol Juan Manuel de Ayala felfedezte, és Isla de los Alcatraces-nek (Pelikánok szigetének) nevezte el. 1846-ban, még mexikói fennhatóság alatt, itt épült a Csendes-óceán nyugati partján az első világítótorony. A sziget két évvel később, a mexikói-amerikai háború után Kaliforniával együtt az Egyesült Államokhoz került. Ugyanekkor tört ki a kaliforniai aranyláz, és San Francisco poros faluból nagy hirtelen nyüzsgő várossá nőtte ki magát. Az öböl védelmére a szigeten erődöt építettek (ágyúit soha nem sütötték el), a polgárháború 1861. évi kitörése után kazamatáiban hadifoglyokat is őriztek.

A katonai parancsnokság felismerte, hogy az elzárt, sziklákkal körülvett, hideg és kiszámíthatatlan tengeráramlatok övezte sziget katonai létesítményei ugyan elavultak, de börtön céljára kiválóan megfelel. Az első börtönépület 1867-ben épült, az itt őrzött katonák száma folyamatosan nőtt. Az 1906-os földrengés után 176 köztörvényes bűnözőt is ide szállítottak kilenc napra, amíg San Franciscóban újjáépült leégett börtönük. Az Alcatraz 1907. március 21-én vesztette el hivatalosan is erőd besorolását, és lett katonai börtön.

A rabok 1909 és 1911 között építették fel az új börtönt, amely akkor a világ legnagyobb vasbeton épületének számított. Az Alcatraz működtetését 1934. január 1-jén a szövetségi Igazságügyi Minisztérium Börtönhivatala vette át, a börtönszigetet ettől kezdve a legveszélyesebb bűnözők fogva tartására használták. Azok az elítéltek kerültek ide, akikkel más intézményekben már probléma volt, vagy szökni próbáltak. Büntetésének letöltését senki sem kezdhette meg itt, emiatt emlegették úgy, hogy "börtön a börtönben". Az első 137 rabot a legszigorúbb felügyelet alatt, talpig bilincsbe verve szállították át.

Hét érdekesség Alcatrazról

A fegyintézetben 350 villamosított cellát alakítottak ki, a rácsokat megerősítették, az ebédlő mennyezetébe könnygázkibocsátó szelepeket szereltek. A létesítmény kapacitása 336 fő volt, átlagosan 270 rabot tartottak itt egyszerre, és a szigeten élt a börtön személyzete és családjuk is. Olyan "hírességek" is megfordultak itt, mint Al Capone, a hírhedt maffiavezér, George "Machine Gun" Kelly, Amerika legismertebb szökésspecialistája, Roy Gardner és a pszichopata Robert Stroud, az "alcatrazi madárember" (ő az előző börtönében tartott madarakat nem vihette át a börtönszigetre). Az Alcatrazban rend és fegyelem uralkodott, a legkisebb szabályszegésért is komoly büntetés járt. A fegyencek nem kommunikálhattak egymással, csak az étkezések és a rövid udvari séták során beszélhettek, kiváltságnak számított a látogatók fogadása, a levelezés, illetve a könyvtár használata. A szigeten nem hajtottak végre kivégzéseket, ezekre a szárazföldi San Quentin börtönben került sor.

Az Alcatrazt 1963. március 21-én zárták be a túlságosan magas fenntartási költségek és a börtön állapotának rohamos romlása miatt. A sziget 1972 óta a legismertebb amerikai turisztikai látványosságok közé tartozik, évente több millióan tekintik meg az erődítményt, a börtönt és a világítótornyot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bernard Coy, Joseph Cretzer és Marvin Hubbard holttesteiAz ostromlók aknavetőből nyitottak tüzet

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár