2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler és a Wagner család privát találkozójáról készült filmfelvételek kerültek elő

2016. július 29. 15:38 MTI

Adolf Hitler a Wagner család körében látható egy bayreuthi privátlátogatáson két nemrég előkerült filmfelvételen. Az anyag a jövőben CD-n lesz megtekinthető, kizárólag kutatási célból - közölte Sylvia Krauss, a Bajor Állami Archívum igazgatója.

"Némi szorongást kelt az emberben a jelenet. Hitler teljesen ismeretlen pózban látható, nem államférfiként jelenik meg, inkább nagyon barátságosnak tűnik" - mondta a történész. Sylvia Krauss ápolja Wolfgang Wagnernek (1919-2010), Richard Wagner zeneszerző unokájának, a Bayreuthi Ünnepi Játékok egykori vezetőjének hagyatékát. A filmtekercsek decemberben kerültek elő az örökségből, amelyet 2013-ban Katharina Wagner, a fesztivál jelenlegi vezetője az intézménynek ajándékozott. A felvételeken, amelyeket 1936-ban Wolfgang Wagner készített, a Wagner család és barátaik kedélyesen elbeszélgetnek a Villa Wahnfried kertjében. Hitler, aki akkoriban állandó vendég volt Bayreuthban, hétköznapi öltözetben látható.

"Azt, hogy Hitler egyfajta apapótlék volt a gyerekek számára, eddig is tudtuk, de most valóban láthatjuk is" - mondta Krauss, aki kifejtette, hogy Winifred Wagner, Wolfgang Wagner anyja, a fesztivál akkori vezetője a felvételen Hitlerrel beszélget. "Imádja Hitlert, szinte ragyog" - fogalmazott az igazgató. A fekete-fehér filmen a család más barátai is láthatóak, többek között Heinz Tietjen karmester. A filmes rögzítette Hermann Göring és Joseph Goebbels, valamint feleségeik hivatalos látogatását is a fesztivál egyik operaelőadásán. Az előadás után Hitler Wilhelm Furtwängler karmestert is felkereste. Felvétel készült Albert Speerről, Hitler építészéről is, amint elkölt egy vacsorát a Wagner család körében.

A két filmfelvétel közül a hosszabbik 10 perc 40 másodperces, a második, amely előbbinek egy jobb minőségű részlete, négyperces. Krauss szerint a nyilvánosság előtt azért nem lehet őket bemutatni, mert a rajtuk látható Verena Lafferentz, Wolfgang Wagner legifjabb húga még él, személyiségi jogait pedig védelem illeti. Krauss szerint szigorú szabályok alapján határozzák majd meg, ki láthatja a felvételeket. Bizonyítani kell a tudományos szándékot, az archívum csak ezután adja meg az engedélyt a megtekintésükre. Krauss szerint az anyag nem teljesen ismeretlen, egyes részleteit már bemutatták a köztelevízióban. A felvételek digitalizálása tavasszal kezdődött és néhány hete fejeződött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár