2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

III. György elmebaja

2003. június 3. 12:58

III. György (1760-1820) angol király két dologról híresült el. Az egyik az volt, hogy az ő uralkodása alatt vesztette el Anglia észak-amerikai gyarmatait, másfelől megbomlott elméje miatt regnálásának utolsó dekádjában már teljesen beszámíthatatlan volt.

Korábban

Arzénmérgezés okozta Napóleon halálát
A hivatalos verzió eddig gyomorráknak tulajdonította Napóleon halálát, noha erre utaló jelek nem kísérték a száműzött francia császár utolsó éveit
Árverezik Napóleon tapétáját
Kalapács alá kerül annak a tapétának a maradványa, amely a feltételezések szerint Bonaparte Napóleon halálához vezetett
Napóleonnal mégsem az angol méreg végzett
A császárt a legújabb tanulmány szerint nem az angolok mérgezték meg, ahogy ezt a francia történészek állítják

identitászavarban szenvedett
Az uralkodói elmebaj oka arzénmérgezés lehetett – állítja Martin Warren, a Queen Mary University of London biokémikus professzora. Egy öt éves munka végére tett pontot bejelentésével, amikor nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit: megcáfolhatatlan bizonyítékot talált arra, hogy III. György angol uralkodót folyamatosan arzénnal mérgezték. Elmebajának legvalószínűbb okozója is ez lehetett.

A kérdést azonban ketté kell bontani: egy dolog az, hogy a hajában a megengedettnél százszor több arzént találtak (ami valóban okozhat bizonyos elmeállapotbeli változásokat), és megint más az, hogy ez vajon merénylet volt-e, vagy sem.

Az orvosi szakértők többsége abban egyetért, hogy III. György örültségének gyökere a porphyria nevű betegség lehetett, ami valóban okozhat elmebajt. Az ebben a betegségben szenvedők olyan enzimben szenvednek hiányt, mint a „haem”, amely az oxigén testben való áramoltatásáért felel. Ha viszont nincs kellő oxigén, neurotikus tünetek adódhatnak. Az arzén felfedezése azért fontos, mert ez az az egyik fém, ami megakadályozza a haem kialakulását. Ez a felfedezés azonban azért is fontos, mert ezek szerint III. Györgynek, a hozzá hasonló illabilis idegrendszerrel rendelkező ősei és leszármazottai is ebben a betegségben szenvedhettek – lévén örökölhetők a porphyria génjei.

Csakhogy nagyon sokan, akik öröklik a porphyriát, tünetmentesek maradnak életük végéig. A király hajában talált nagy mennyiségű arzén viszont kiváló arra, hogy felerősítse a betegség csalhatatlan külső jegyeit. Már csak egy kérdés maradt: hogy került ennyi arzén III. Györgybe?

Az egyik magyarázat az, hogy gyógyszerként kapta. Erre vonatkozóan azonban nem maradtak fenn feljegyzések, bár a XIX. század eleji orvostudomány ódákat zengett az arzén csodatévő hatásáról (kiváló lázcsillapító, stb.). Mások viszont azzal érvelnek, hogy - a kor szokásit figyelembe véve – hajpúderként használták. Egy ilyen szertartásba illő bepúderezés során számos alkalom kínálkozott arra, hogy az arzén – bőrön át vagy inhalálva – bejusson a szervezetbe. Adott esetben előfordult az is, hogy kézkrémet készítettek belőle.

A merényletpártiak viszont arra figyelmeztetnek, hogy Napóleonnal is az arzén végzett, és nagyon valószínű, hogy őt megmérgezték. Miért lenne akkor ez olyan merész feltételezés Anglia uralkodója esetében is?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár