2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikában maradnak a Führer festményei

2003. június 16. 04:59

Közel húsz éve folyó per végére tett pontot a washingtoni Kerületi Bíróság. A vita tárgya négy festmény volt - ezek Adolf Hitler szignóival vannak ellátva -, valamint több száz olyan fotó, amelyek közül nem egyet bizonyítékként használtak fel a nürnbergi per során.

bécsi szelet
A 26 oldalra rúgó bírósági végzés egyértelműen kimondja, hogy az amerikai hadsereg által a II. világháborúban zsákmányolt tárgyak továbbra is az amerikai kormány tulajdonában maradnak. A festmények és a képek abba a hatalmas, közel két és fél millió tárgyat magába foglaló gyűjteménybe lettek bekatalogizálva, amelynek többsége 1945 előtt jutott az Egyesült Államokba. A legkorábbi az 1860-as évekből származik, de a kollekció két világháború közti darabjai leginkább Adolf Hitlert és közvetlen környezetét ábrázolják meglehetősen elragadó és impozáns beállításokban. A festmények és a fotók teljesen el vannak zárva a nagyközönség elől, még szakértők sem kutathatják azokat.



Adolf Hitler 1926 by H. H.
A bírósági procedúra 1983-ban kezdődött. Billy F. Price, egy houstoni magángyűjtő - akinek múzeumi darabjait elsősorban náci emléktárgyak teszik ki - keresetet nyújtott be az amerikai kormány ellen, mondván, jogtalanul őrzik a Hitler korai időszakából származó négy vízfestményt, valamint a Führert megörökítő rengeteg fotót. Price társául szegődtek Heinrich Hoffmann örökösei is. Hoffmann Hitler közeli barátja volt – és nem mellesleg fotográfusa is.

A Henry H. Kennedy Jr. által vezetett bíróság azonban mégis úgy döntött, hogy a rekvirált tárgyak semmilyen körülmények között nem kerülhetnek vissza a magángyűjteményekbe. Pedig Robert I. White, a felperesek jogi képviselője szerint a hadizsákmányként elrabolt „műkincsek” visszaigényelhetők.

Jeffrey Axelrad, az Igazságügyi Minisztérium munkatársa szerint perújrafelvétel biztos nem lesz, mert gyakorlatilag mindenki jól járt. Az amerikai kormány megtarthatta a kollekciót, az örökösök pedig cserébe közel 8 millió dollárt kaptak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár