2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Róth Miksa munkásságát bemutató kiállítás látható Sepsiszentgyörgyön

2017. június 28. 15:19 MTI

Felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról az a kiállítás, amely Megszínesített napfény címmel keddtől látható Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában.

A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet kiállítása Marosvásárhely és Bukarest után Sepsiszentgyörgyön mutatja be Róth Miksa életpályának főbb szakaszait - közölte a Balassi Intézet hétfőn.

A tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket a művész a kor kiemelkedő festőivel mások mellett Székely Bertalannal, Vaszary Jánossal vagy a gödöllői műhely alkotóival közösen készített. Róth Miksa üvegfestményeinek nagy része olyan helyen található, ahová az érdeklődők csak nehezen juthatnak be, mint például a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében. Az ezeken a helyszíneken látható üvegfestményeket művészi fotók segítségével mutatják be a tárlaton az érdeklődőknek.

Róth Miksa a 20. század egyik legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Már életében is kivételes tehetségként tartották számon, sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, a Fageborg kirkét Oslóban, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, a Teatro Nacionalt Mexikóvárosban, de Róth Miksa tervezte a város másik büszkeségét is: azt kristályfüggönyt, amelyet a Tiffany cég készített el.

Mint írják, Róth Miksa a magyar ólombetétes üvegablak-művészet legismertebb magyar műhelyének vezetője volt. A Róth-műhely sikerének titka többek között a kiváló minőségű, magas technikai színvonalon elkészített munkáknak volt köszönhető. Róth Miksa a Tiffany-féle üvegből készült alkotásaival megújította a magyar üvegablak-művészetet és mozaik-tervezést. De kiváló kapcsolatot tartott fenn az építészekkel, köztük Steindl Imrével, Maróti Gézával, Horti Pállal, valamint az üvegablakokat tervező festőkkel, Székely Bertalannal, Vajda Zsigmonddal és a gödöllői művésztelep vezetőivel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár