2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így néz ki a gyümölcskenyér, amelyet Scott kapitány hagyott 106 éve az Antarktiszon

2017. augusztus 15. 12:10

Egészen elképesztő állapotban tartósította a déli-sarki fagy a most megtalált édességet, egy dobozni gyömölcskenyeret, amelyről a kutatók úgy vélik, Robert Falcon Scott sarkkutató csapatához tartozhatott. Habár az ónbevonatú doboz, amelybe csomagolták, néhány helyen berozsdásodott, a kutatók szerint az édesség úgy néz ki, mintha csak tegnap készült volna, és még az illata is kellemes.

Az új-zélandi székhelyű Antarctic Heritage Trust kutatócsapata a fagyos földrész legrégebbi épületében, a Carsten Borchgrevink norvég felfedező által 1899-ben, az Adare-foknál felhúzott kunyhóban lelt rá a kincsre. Ezt használta Scott is az 1911-es, tragikusan sikerült expedíciója során. A brit felfedezőről tudjuk, hogy az egyik kedvenc csemegéje volt a Huntley & Palmers kekszgyártó cég által gyártott finomság.

„A gyümölcskenyér már a századfordulón is nagy népszerűségnek örvendett a britek körében” – magyarázta Lizzie Meek, az új-zélandi kutatócsapat munkatársa. Hozzátette: az antarktiszi élet megköveteli a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását, így semmi meglepő nincs abban, hogy püspökkenyérből is betáraztak a felfedezők.

A szakértők 2016 májusa óta tárják fel a kunyhót és közvetlen környezetét, és eddig már csaknem 1500 tárgyra bukkantak. A ruházati termékek és egyéb eszközök mellett találtak már romlott halat és húst, de egészen jó állapotban lévő lekvárokat is. Minden amit feltárnak, a gyümölcskenyeret is beleértve, a kunyhóban marad, és visszakerül a polcra.

Habár az idő kegyes volt a püspökkenyérhez, a felfedezőknek már nem volt ilyen szerencséjük. Az Amundsen vezette norvégok 33 nappal előzték meg őket a Déli-sark meghódításáért folyó versenyben, Scott és négy társa pedig a hazafelé tartó útjuk során életét veszítette a fagyos pokolban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár