2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Más történelmi szereplők képében „születnek újjá” az Ukrajnában eltávolított Lenin-szobrok

2017. augusztus 23. 11:51 MTI

Miközben a kommunista múlttal való szakítás jegyében szűk két év alatt Ukrajna-szerte elbontották a közterületeken gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot, addig fel-feltűnnek az ország különböző pontjain olyan új képzőművészeti alkotások, amelyek más történelmi személyiségeket ábrázolnak, ám mégis kísértetiesen hasonlítanak a kommunista vezérre.

Az RBK-Ukrajina hírportál kedden számolt be arról, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir városában, a Szent Mihály székesegyháznál a közelmúltban felavatott Ilarion (Ivan Ohijenko) metropolita - ukrán tudós, nyelvész, vallástörténész, politikai, közéleti és egyházi személyiség - szobrának arcvonásai egy az egyben Leninre emlékeztetnek.

Az egyházi méltóságként „újjászületett” Leninre előbb közösségi portálokon hívták fel a figyelmet a netezők. A Facebookon fotó is megjelent a szoborról, valamint egy fénykép Ilarion metropolitáról. A bejegyzés írója szerint a szobor sokkal inkább hasonlít a bolsevizmus atyjára, mint a metropolitára.

Az RBK-Ukrajina emlékeztetett arra, nem ez az első eset, hogy új köztéri szoborban Leninre való hasonlóságot fedezhet fel a szemlélő. A kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében lévő Novoolekszijivka településen valóban egy Lenin-szobrot alakítottak át az ukrán történelem egyik hadvezérévé, Filipp Orlik hetmanná. A kommunista vezér kozák hajviseletet és bajuszt, valamint katonai öltözetet, derékövére pedig kardot és pisztolyt kapott. A szoborátalakításon a hírportál beszámolója szerint hat hónapig dolgoztak az alkotók.

Még 2015 őszén jelentek meg a hírek arról, hogy a dél-ukrajnai Odesszában „hasznosították újra” Lenin szobrát, csakhogy ott Darth Vadernek, a Csillagok háborúja című amerikai filmsorozat főgonoszának maszkjára cserélték le a kommunista vezér fejét.

A kommunista emlékművek - köztük a Lenin-szobrok - eltávolításáról 2015 november végén hozott rendeletet az ukrán kulturális minisztérium. Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője a napokban jelentette be sajtótájékoztatón, hogy minden Lenin-szobrot eltávolítottak Ukrajna köztereiről, noha a kijevi megfogalmazás szerint „ideiglenesen orosz megszállás alatt” lévő Krím félszigeten, illetve a Donyec-medencei szakadár területeken egyelőre nem tudták végrehajtani a szovjet örökséggel való szakítást, továbbá eldugott kistelepüléseken még akadhatnak Lenin-szobrok, amelyek „megúszták” az eltávolítást.

A kommunista múlttal való szakítás jegyében eltávolított alkotások egy részét nem semmisítik meg, hanem - mint ahogy arról májusban Vjatrovics beszámolt - egy óriási szoborparkot hoznak létre számukra Kijevben, a VDNH, vagyis az ukrán kiállító- és vásárközpont területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár