2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárul a középkori koronázó bazilika története Székesfehérváron

2017. szeptember 18. 10:13 MTI

A székesfehérvári koronázó bazilikát bemutató kiállítás nyílt vasárnap a nemzeti emlékhelyen, a tárlat a koronázó bazilika történetét mutatja be a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásaiig.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Koronázó Bazilika című tárlat az Árpád-ház Program egyik kicsi, ám fontos része. Cser-Palkovics András polgármester szerint a „nemzet számára kiemelten fontos helyszínen” egy szakmailag értékes és látványos kiállítás jött létre. Úgy vélte, az Árpád-ház Program több évtizedes problémákat oldhat meg és gondolkodást indíthat el a nemzeti emlékhely további sorsa felől.

Szabados György, a Szent István Király Múzeum történésze megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: "a romok mellett élő gondolatok, újraértelmezések vannak, hirdetve azt, hogy a múlt velünk él és a jövőbe vihető". Hozzátette: ezt a „sétát” segítik a kiállítás darabjai. Vargha Tamás emlékeztetett arra, hogy egy korábbi kormánydöntés értelmében a koronázó bazilika fennmaradt köveinek biztonságos elhelyezése lehetővé válik. Az ideiglenes kiállítóhely Székesfehérváron, a volt Köztársaság Mozi épületében lesz, ahol a kövek láthatók is lesznek.

A képviselő arról is beszélt, hogy az Árpád-ház és az Árpádok életművét bemutató tárlat, amely eredetileg a Nemzeti Múzeumban valósult volna meg, a kormány nyári döntése értelmében Székesfehérváron valósul meg. Közölte, hogy hamarosan a kiállítás koncepcióját a kormány elé viszik. Elmondta: a grandiózus kiállítás létrehozásához a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén komoly felújításokra, átépítésekre lesz szükség, valamint a rendkívül sok műtárgy biztonságát szavatoló fejlesztéseket is el kell végezni. A tervek szerint nagy számú kiállítási tárgyat külföldi múzeumoktól fognak kölcsön kérni a Kárpát-medencén belül és azon kívül is - fűzte hozzá.

A Koronázó Bazilika című kiállítás jóvoltából megismerhetővé válik a koronázó- és a temetkezési templomnak a középkori magyar történelemben betöltött szerepe, a Romkert kialakításának története. A tárlaton a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki. Az interaktív kiállítás elsősorban gazdag látványelemekkel, világító képekkel, forgatható táblákkal, kijelzőkkel igyekszik különleges élményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár