2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legősibb szeméremdomb

2003. július 10. 12:26

Stonehenge nem más, mint egy ősi termékenységi szimbólum

labia minora
A tekintélyes angol szaklapban, a Journal of the Royal Society of Medicine-ben publikált cikkben Anthony Perks, a University of British Columbia visszavonult szülész professzora szerint a kultikussá vált hely egykori építői az életben két igazán meghatározó eseményt ismertek el: a születést és a halált.

A kutatócsoportot vezetője, Perks meglehetősen nagyvonalúan kezeli a kövek közelében fellelt sírok datálását és annak üzenetét. Azok közül egyik sem abból a korból származik, amikor Stonehenge épült - így a prof. A halállal kapcsolatos összefüggés tehát - szerinte - kizárható. Akkor viszont marad a születés, amire a bizonyítékot a helyszín felülnézetéből véli megtalálni a doktor.

Egészen pontosan úgy véli, hogy a kősorba torkolló széles allé gyakorlatilag egy új életbe vezető útként is felfogható, hiszen - állítja Perks - Stonehenge kinézete kísértetiesen hasonlít egy emberi vulvához.

Természetesen feltették a kérdést a professzornak: ha elmélete igaz lenne, akkor mivel magyarázza a közeli Woodhenge mellett fellelt gyermekáldozati tetemet? Hiszen Stonehenge is szolgálhat hasonló meglepetésekkel.

Az ősi társadalmakban a teremtő eszméje igen elterjedt volt, legyen szó akár Ősanyáról, akár a Föld istenéről. Amennyiben Stonehenge alkotói az Anyaföld eszméjében hittek, akkor az ősi kultikus hely szimbolikusan olyan üzenetet hordozott, hogy Stonehenge minden élet kezdete - már csak kinézete miatt is - állítja a szülészprofesszor.

Az i.e. 3000 és 1600 között épült Stonehenge-ről - ami egyébként ma a Világörökség része - úgy tartják, hogy a bronzkorban helyi hatalmasságok temetési ceremóniáinak lebonyolítására szolgált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár