2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini naplója

2003. július 18. 12:33

A fasiszta diktátor naplóját Milánóban, egy szekrény aljában találták meg lomtalanítás közben

Piazza Loreto
Mussolini legutolsó feljegyzései mindössze néhány órával az előtt kerültek naplójába, hogy kivégezték volna a partizánok. A napló létezéséről tudtak a történészek, de annak hollétével senki sem volt tisztában. Most egy szerencsés véletlen folytán, egy milánói szekrény aljából került elő lomtalanítás közben. A bútor egy egykori partizáné, Carlo Capece tulajdona volt, aki - ki tudja, milyen megfontolásból - eltette és megőrizte a diktátor naplóját. Az ellenálló már évekkel korábban meghalt, özvegye, Silvia Codognotto viszont csak most hunyt el, s az örökösök a lakás lomtalanítása közben bukkantak a háború idejéből származó iratokra.

Mussolini ebben a naplójában elsősorban elfogása körülményeit írja le: "...az 52. Garibaldi Brigád elfogott ma, április 27-én, pénteken a Dongo téren. Normálisan bántak velem akkor is, és most is. Mussolini"

Írásszakértők is megvizsgálták a feljegyzést, és egyértelműen megállapították, hogy az írás Mussolinié - bár, feltehetően az idegeskedés és a feszült légkör miatt az írás inkább amolyan "macskakaparásra" hasonlít.

Ismeretes, Mussolinit 1945. április 27-én partizánok fogták el. A diktátor és élettársa, Claretta Petacci német egyenruhába bújva menekült egy német küllönítménnyel svájc felé, amikor a határ közelében partizánok állították meg a konvojt. Az átvizsgáláskor az ellenállók azonnal felismerték a Ducét, és leszállították a teherautóról. Rövidesen a partizánvezetők úgy döntöttek, hogy Mussolininek és a nőnek meg kell halnia. A tetemüket - több más olasz fasiszta vezetőével együtt - a milánói Loreto téren lógatták fel. Ott, ahol egy évvel korábban a németek kivégeztek 15 olasz politikai foglyot.

A történészek úgy döntöttek, hogy a napló a Felszabadító Mozgalom Nemzeti Intézetébe kerül, ahol rövid konzerválás után kiállítják, így mindenki számára olvashatók lesznek a Duce utolsó feljegyzései.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár