2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ügynökbotrány Németországban

2003. augusztus 5. 05:42

A CIA a közelmúltban adott át több tucat, máig titkos Stasi-aktát a német kormánynak

Korábban

Kémek, kódok, korok
A Múlt-kor összeállítása különböző korok különböző kémeiről, ügynökeiről

arcára fagyott
Lothar Bisky neve megtalálható azokban az aktákban, amik 12 év után újra visszakerültek német földre. Csakhogy az eltelt néhány esztendő alatt megváltozott Németországban ma már nem cseng olyan jól a Rosenholz fedőnév.

Biskyről már eddig is sejtették, hogy volt némi köze az egykori keletnémet titkosszolgálathoz, de csak most tudták egyértelműen bizonyítani azt, hogy meglehetősen komoly szerepet játszott a pártvezér a kommunista éra idején.

Bisky természetesen mindent tagadott. Kezdetben - néhány évvel ezelőtt - azt állította, hogy semmi köze nem volt a Stasihoz. Nem volt álneve, és ebből kifolyólag nem is dolgozhatott a Szervezetnek. Aztán amikor rebesgették, hogy esetleg mégis, akkor azzal magyarázta a bizonyítványát, hogy a listán való szereplés nem bizonyítja még az ügynöki munkát. A most napvilágra került adatokból azonban egyértelműen kitűnik, hogy Bisky nem csak Rosenholtz, hanem Bienert, valamint Klaus Heine álnéven is küldözgetett jelentéseket 16 éven keresztül - "mint megbízható és azonnal bevethető elvtárs".

A pártvezér persze még mindig nem hajlandó beismerni múltját, de - amint azt Hubertus Knabe, vezető német történész és Stasi-kutató mondja - most már kár tagadnia, hiszen a papírokon ott van feketén-fehéren: ügynök volt.

Knabe mellesleg nem érti, hogyan vehetett részt Lothar Bisky ilyen múlttal abban a két évvel ezelőtt felállított bizottságban, amely éppen azért jött létre, hogy kiderítse: vajon a német közlekedési miniszter, Manfred Stolpe ügynök volt-e, vagy sem? (Stolpe-t végül tisztázták a vádak alól.)

Biskynek most nagyon össze kell szednie magát, mert három héttel ezelőtt választották meg ismét a párt elnökévé. A régi-új elnök ígéretet tett arra, hogy elmozdítja a PDS-t a jelenleg igen csekély, alig 3 százalékos támogatottságról, és visszakerülnek a Bundestagba. Többen azonban úgy vélik, hogy ilyen tények után Biskynek le kell vonnia a megfelelő konzekvenciát, és abba kéne hagynia az aktív politizálást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár