2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti feltárás a Bécsi úton

2003. augusztus 12. 15:36

Római kori épületek, utak, kerítésfalak maradványait tárják fel Budapesten

Közelben az Aquincum
`Jelenleg mintegy 1200 négyzetméteres területen folyik a munka. Az eddigi feltárások eredményei azt jelzik, hogy egy nagy kiterjedésű római kori gazdaság romjai kerültek elő. A terület az aquincumi polgárváros villaövezetéhez tartozott" - ismertette Tóthné Láng Orsolya.

Tájékoztatása szerint Garády Sándor régész a két világháború között - bejelentés nyomán - már végzett itt ásatásokat, akkor kisebb gyümölcsös és szőlős magánparcellák voltak e területen. A hegyoldalban a régész három, általa római épületként meghatározott maradványt talált, vagyis három épülethez tartozó falakat, padlómaradványokat, a hegy lábánál pedig római és középkori út részleteire bukkant, bár nem volt lehetősége nagyobb területen kutatni - tette hozzá Tóthné Láng Orsolya.

Mint elmondta, a II. világháború után a területen laktanya létesült, s további régészeti feltárásra nem volt mód. Régészeti szempontból ez annyiban kedvező, hogy nem folytak olyan építkezések, amelyek nagyon megbolygatták volna a földben rejtőző maradványokat.

A mostani kutatások tavaly nyáron vették kezdetüket. Az első szakaszban öt épület helyén végeztek ásatásokat. Ennek eredményeként bukkantak arra az útra, amelynek felső rétege középkori, néhány réteggel lejjebb pedig római kori. Az út nagy valószínűséggel része volt az Aquincumot Brigetióval - Szőny római kori előtelepülése - összekötő északnyugat-délkelet irányú közlekedési vonalnak.

Az idén sorra következő épület helyszínének feltárásakor megtalálták az út további szakaszát, valamint kerítésfalat, azon belül egy római épület maradványait. Az több helyiségből állt, bár sajnálatos módon "alapterülete kifut a régészeti terepből", így a méretét csak megbecsülni lehet - mondta az ásatás vezetője.

Az biztos, hogy több kisebb helyiség műhelyként funkcionált, mert gazdasági tevékenységre utaló leletanyag került elő, s egy jókora, hajdan kőlapokkal burkolt udvarrész nyomait is feltárták - fűzte hozzá. Az épület alatt talált gerenda-lenyomatok pedig arra engednek következtetni, hogy voltak "előzményei" a római épületkomplexumnak, de korhatározó lelet egyelőre nem került elő - közölte.

A lakóparkhoz létesülő csatornaárkok nyomvonalán is találtak falmaradványokat, amelyeket dokumentálnak. Mindezek alapján végül is meghatározható, leírható lesz a valamikori épületkomplexum kiterjedése. A hegyoldalon elkezdődött feltárás során megtalálták a Garády Sándor által római kori villamaradványokként meghatározott falmaradványokat. Az ásatás jelenlegi szakaszában úgy tűnik, hogy egy-két nagyobb épület romjait fedi a föld - jegyezte meg Tóthné Láng Orsolya.

A feltárásokkal kapcsolatban elmondta: a vonatkozó törvény értelmében a régészetileg érintett területeken az építkezéseket megelőzően feltárást kell végezni, amelynek célja, hogy a földmunkák során esetleg elpusztuló régészeti emlékeket szakszerű módon feltárják és dokumentálják. A régészek a kisebb-nagyobb tárgyakat szó szerint kimentik, valamint - e konkrét esethez hasonlóan - az utakról, a falakról dokumentációk, rajzok, fotók és geodéziai felmérések készülnek.

A mostani esetben a maradványokat a későbbi pusztulástól megóvandó konzerválják, majd "visszatakarják". A visszatakart hajdani épületkomplexum fölött létesülő lakóház szintemeléssel készül, s a garázsszinten jelzésszerűen bemutatják majd az emlékeket. Az Aquincumi Múzeum régészének tájékoztatása szerint a beruházó a hegyoldalban fellelt épületmaradványokat régészeti parkként szeretné "helyreállíttatni".

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár