2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo: ember a lepel mögött

2002. október 21. 02:42

Az egyik legszentebb katolikus relikvia a torinói lepel, amelyről úgy tartják, Krisztus halotti leple volt, bár az ereklye eredetét mind a mai napig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Ha hamisítvány, akkor az egyik legizgalmasabb hamisítvány a világon. A legújabb kutatások szerint ez a különös, vallási ereklye minden idők egyik legnagyobb lángelméjével hozható kapcsolatba: Leonardo da Vincivel.
október 27-én, este 9-kor

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Október 27-én este 9-kor
Leonardo da Vinci festményein és rajzain az emberi lelket örökítette meg, és ezen a leplen talán az istenit is. Leonardo, a művész, a tudós, a feltaláló a reneszánszt mint a tudás és a haladás korát jelképezi. Leonardo művészi zsenialitása tökéletesítette a valóságot és új elméleti alapokra helyezte a reneszánsz művészetét. Minden idők talán leghíresebb festője. Lehetséges lenne, hogy a torinói lepel egy, még a Mona Lisa mosolyánál is rejtélyesebb Leonardo-mű? Ma a leplet a torinói dóm szabályozott klímájú üvegvitrinjében őrzik, és csak ritkán bocsátják a látogatók elé. Az egy méter széles és négy és fél méter hosszú gyolcsvászon egy megfeszített ember életnagyságú elöl- és hátulnézeti képét őrzi. A hívők hite szerint a feltámadáskor keletkező hő égette a képmást a vászonba. A vérnyomok a keresztre feszítés emlékét őrzik.

Ajánlat
Egy kutató szerint valódi a torinói lepel
A lepel 3 dimenzióban
Vélemények a lepelről
Torinói lepel: pro és kontra
Ritkán látni a leplet
Első látásra szembetűnő a vásznon található két, párhuzamos égésnyom, melyek egy 1532-es tűz nyomai. Az égett foltok Krisztus alig kivehető, de annál részletesebben kidolgozott képmását fogják keretbe. A részleteknek ez a gazdagsága csak 1898-ban, a Második Pius által készíttetett első fénykép révén vált láthatóvá. Az addig rejtélyes, mégsem túl inspiráló, halovány rozsdaszínű portré az érdeklődés középpontjába került. A negatív felvételen előbukkant egy férfi alakja. Aldo Guerreschi torinói fotográfus magyarázatot tud adni a váratlan felfedezésre. - Pius arra az oltárra szorítkozott, amely fölött a bekeretezett lepel függött. Tudta, hogy a fehér oltár a negatívon fekete lesz, és a sötét foltok világosak. Természetesen a lepel, mely világos tónusú, szintén sötét színű lett. Meglepetten tapasztalta azonban, hogy a negatívon kirajzolódott egy férfi pozitív képmása. A fénykép révén a lepel vallási kultusztárggyá vált, mely zarándokok ezreit vonzotta és vonzza Torinóba. A hívők saját szemükkel láthatták, amit mindig is hittek, miszerint a lepel egy valós személy képmása. A világméretű érdeklődés ellenére az egyház csak nagy ritkán bocsátotta a leplet tudományos vizsgálatra. 1978-ban végül A Torinói Lepel Kutatás számára engedélyezték, hogy az amerikai tudósokból álló csapat öt teljes napon át vizsgálatokat végezhessen a leplen.A vizsgálat során nem hogy ecsetvonásokat nem láttak, de a lepel tulajdonságaira a mai napig sem találtak választ. A Torinói Lepel Kutatás óta más tudományos vizsgálatot nem engedélyeztek, így az általuk mért adatok képezik a vita alapját mind a mai napig. Az igazság nyomában a National Geographic Channel-en október 27-én este 9-kor.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mikor született Leonardo?
    a) 1452-ben
    b) 1445-ben
    c) 1467-ben
  • Melyik nem Leonardo műve?
    d) Utolsó ítélet
    e) Sziklás Madonna
    f) Keresztelő Szt. János A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.




    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár