2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Midway

2003. február 4. 22:47

1942 júniusának egyik reggelén Amerika és Japán itt vívta meg csatáját a Csendes Óceánért, megváltoztatva a világ menetét. Ez volt a történelem egyik legnagyobb tengeri csatája, a II. világháború fordulópontja a Csendes-óceánon, a Midway-szigeteknél. Néhány óra alatt sok ezer fiatal esett itt el. Robert Ballard, aki egykor megtalálta a Titanicot, most itt van. Célja, hogy megkeresse azokat az amerikai és japán anyahajókat, amelyek a csatában süllyedtek el. Legfőképp az amerikai Yorktown-t szeretné megtalálni.

február 16-án, este 7-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Február 16-án, este 7-kor
1942 májusa. Az Egyesült Államok és Japán háborúban áll egymással. 5 hónappal Pearl Harbour után, amikor az amerikai flotta gyakorlatilag megsemmisült, Japán uralja Kelet-Ázsiát és a Csendes-óceánt. A pearl harbouri főparancsnokság egy ütött-kopott alagsorában a tengerészet kódtörői a Csendes-óceáni háború hírszerzésének legnagyobb zsákmányára tesznek szert. A kódolt ellenséges rádióüzenetekből kiszűrik egy tervezett japán támadás titkos terveit: egy taktikai hadosztály lecsapni készül a már amúgy is legyengült amerikai tengerészetre. A támadást a Midway-szigeteknél tervezik, június 3-án, kevesebb, mint egy hónap múlva. Most, hogy az amerikaiak tudják, mi vár rájuk, várni fogják őket, azt remélve, hogy vissza tudják verni a japán flottát. A Yorktown nevű hadihajó 325 mérföldnyire, a Midway-szigetektől északkeletre találkozna testvérhajóival, a Hornettel és az Enterprise-zal. Feladatuk a japánok visszaverése. Ugyanebben az időben négy japán anyahajó, az Akagi, a Kaga, a Soryu és a Hiryu, Chuichi Nagumo admirális parancsnoksága alatt hajózik Midway felé. Ugyanezek a gépek és emberek bombázták Pearl Harbourt. A japánok semmit sem tudnak a rájuk leselkedő csapdáról.

Ajánlat
Battle of Midway
Naval Historical Center
Battle of Midway
Oral history of Midway
Admiral Isoroku Yamamoto
1942. június 3. Midway fehér homokját fiatal amerikai katonák százai, bombázó- és harci gépek, valamint torpedóvető repülők védik. Alig 24 óra választja el őket a csatától. A várakozók között van egy hattagú repülő, torpedó és bombázó raj. Sem a gépek, sem az emberek nem vettek részt még semmilyen harcban, de az ifjú katonák alig várják, hogy szembeszálljanak a japánokkal. Június 4-e, hajnal, 6 hónappal Pearl Harbor után. 240 mérföldnyire Midway-től Chuici Nagumo admirális támadásra készül. Tökéletesen biztos a győzelmében, és nem számít az amerikai anyahajókra, amelyek lassan közelednek feléjük. Az érkező japán gépeket megelőzve az amerikai repülők a Midway-ről a magasba emelkednek.

Az amerikaiak minden erejüket bevetik, hogy visszaverjék a japán támadást. Fél óra múlva vége az első japán támadásnak. De ha az anyahajókat nem állítják meg, Midway elesik. Az anyahajókhoz közelítve a japán ellentámadás egyre erősebb. Nagumo admirális döbbenetes hírt kap: felderítő gépei amerikai anyahajókra bukkantak a térségben. Nagumo most jön rá, hogy várják. El kell döntenie, mit tegyen. Azonnali ellentámadást intézzen? Vagy haderőit összevonva mérjen csapást az egyetlennek vélt repülőgép-anyahajóra? Végül úgy dönt, hogy vár még. Ez a döntése meghatározza a csata végső kimenetelét.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mióta tartoznak az Egyesült Államok fennhatósága alá a Midway-szigetek?
    a) 1867
    b) 1912
    c) nem az USA birtoka
  • Hol írták alá a Japán és a szövetségesek közti békeszerződést 1951. szeptember 8-án??
    d) Párizsban
    e) San Franciscóban
    f) New Yorkban A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár