2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A titokzatos Stonehenge

2003. június 30. 16:59

Stonehenge. Évezredek óta a világ legnagyobb régészeti rejtélyeinek egyike. Egy tudós most egy merőben új magyarázattal állt elő, arra nézve, hogy ki és miért építette ezt a monumentális építményt. Lionel Sims antropológus mindenek előtt azt próbálta megérteni, milyen változások mentek végbe a történelem előtti társadalmakban, miután Európában véget ért az utolsó jégkorszak, és ez milyen hatással volt az akkori emberek hitére.

július 2-án este 9-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Július 2-án, este 9-kor
A jelenkor társadalmáról szóló tanulmányok és Európa északi részéről származó új régészeti leletek nyomán Sims egy meglepő elméletet állított fel. E szerint Stonehenge nem csak a Nap dicsőítésére épült, hanem azért is, hogy egy sokkal ősibb erőt is istenítsenek, a Holdat. Stonehenge rendeltetésének meghatározása során Sims arra a következtetésre jutott, hogy ez a hatalmas ősi építmény igazi mérföldkő a modern világ felé vezető úton. Napfelkelte Stonehenge-ben, a nyári napfordulón. Ez az év leghosszabb napja és ezen a misztikus helyen mindig nagy tömeg gyűlik össze ilyenkor, hogy ünnepeljen. A XXI. században vagyunk, amikor az ősi tradícióknak hitt szertartások gyakorlása világjelenséggé vált. Nagyon titokzatos ez a hely. Nem tudhatjuk, hogy őseik is kijöttek-e ide táncolni. Az emberek sok évszázada gyűlnek össze itt, az évnek ezen a napján. Hogy mit csináltak itt, az számunkra nagyrészt rejtély. A rejtély megfejtéséhez először néhány alapvető kérdést kell megválaszolni. Az egyik, hogy miben hittek azok az emberek, akik Stonehenge-et építették? Egy ilyen méretű és ilyen ősi létesítmény majdnem biztosan óriási vallási jelentőséggel bírt létrehozóik számára.

Ajánlat
Stonehenge
Mysterious Place - Stonehenge
Az építkezés több, mint 5.000 éve kezdődött Stonehenge területén, és kisebb nagyobb megszakításokkal, további 1.500 éven át tartott. Három jól elkülöníthető szakasza volt, amelyekben rendre felhasználták az előző építményt. Néhány hatalmas követ a több száz kilométerre lévő Wales-i Prescelly hegységből szállítottak az építkezésre, az Anglia dél-nyugati részén lévő Salisbury síkságra. De az, hogy hogyan épült Stonehenge, nem magyarázza meg, mi késztetett egy társadalmat arra, hogy ennyi időt és energiát áldozzon az építmény létrehozására. Bármire szolgált is - kelta templom volt, újkőkori planetárium vagy az emberek feláldozásának szentélye – aki építette, célja volt vele. Ez a cél pedig ahhoz az uralkodó hitrendszerhez kötődött, amelynek, általános vélemény szerint, a napimádat volt az alapja. A régészek között általános az a nézet, hogy Stonehenge rendeltetése a nappal kapcsolatos: a Nap templomaként és naptárként funkcionált. Sokak szerint, az a több ezer ember, aki ma is összegyűlik, hogy tanúja legyen a napéjegyenlőségi napfelkeltének, a Stonehenge eredetéhez visszanyúló hagyományt folytatja. De vajon tényleg így van-e? A néphit szerint Stonehenge és a napimádat közötti kapcsolat gyökerei a kereszténység előtti kelta közösségben keresendőek. Vajon a kelták a Nap tiszteletére akartak egy látványos templomot építeni, mikor Stonehenge-et létrehozták? Valószínűtlen. A keltákról a legkorábbi feljegyzés az időszámításunk előtti III. századból származik. Stonehenge 1000 évvel korábban élte fénykorát. A legtöbb információval Julius Caesar szolgált a keltákról, akikkel a rómaiak Galliában találkoztak. A római klasszikusok leírják, hogy szent helyeik erdei tisztások voltak, nem pedig hatalmas, ember által épített emlékművek. Ha a keltáknak valaha is közük volt Stonehenge-hez, ez csak akkor lehetett, amikor jelenlegi, elhagyott formájában megtalálták azt. De függetlenül a keltáktól, lehetséges-e, hogy Stonehenge egy templom, amit a neolitikumban napimádó emberek építettek, a nyári napforduló tiszteletére? A Kelet-londoni Egyetem antropológusa, Lionel Sims meg van győződve róla, hogy nem így történt. Elmélete, amelyet a legújabb kutatásokra alapoz, szó szerint 180°-kal megfordítja a hagyományos napelméletet, és azt állítja, hogy Stonehenge nem a nyári napforduló napfelkeltéjét volt hívatott ünnepelni, hanem a téli napforduló napnyugtáját.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Hogy nevezik a Stonehenge-et alkotó kőépítményeket?
    a) monolit
    b) neolit
    c) manaolit
  • Kik voltak a druidák?
    d) ókori földművesek
    e) kelta papok
    f) kelta uralkodók A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár