2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élet a Pentagonban

2003. szeptember 29. 05:00

A Földnek ezt az egyik legkomplexebb intézményét a háború, a katonai erő és a tradíciók szelleme lengi körül, és a történelemé, amelyet maga is tevékenyen formál. Mindezt felöleli ez az egyedülálló épület, amelynek neve: Pentagon. E falak közt nagyobb katonai hatalom koncentrálódik, mint a császárkori Róma óta bárhol a világon. A Pentagont dicsőség és tisztelet övezi, ám bizalmatlanság és félelem is. Az itt dolgozók feladata az Egyesült Államok védelme. Ám tevékenységük az egész Földet érinti.

Október 5-én este 8-kor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Október 5-én, 20.00
Egy forró nyári estén mérnökök és építészek egy kis csoportját Somervell tábornok arra utasította, hogy tervezzenek egy tűzbiztos, légkondicionált épületet, amely addig példa nélküli számú, 40.000 ember befogadására képes. Vagyis a világ legnagyobb hivatali épületét. Bámulatos módon öt nap alatt el is készült egy ötoldalú épület terve, amely egyes régi erődök ötszög alakját idézte. Az új objektumot Virginia északi részén, a Potomac folyó partján akarták felhúzni - szemben Washingtonnal, ahol nem volt hely egy ekkora monstrum számára. Roosevelt elnök először egy ablaktalan épületet szeretett volna, talán biztonsági okokból. Ám a robbantási szakértők figyelmeztették, hogy ablakok nélkül egy bomba sokkal nagyobb kárt okozhatna. A terven többször is változtattak, de a formán egyszer sem. Alig két hónappal később meg is indult az építkezés. Bár 4.000 ember dolgozott rajta három műszakban, a munka lassan haladt. Az adott tempóban a Pentagon 8 év alatt készült volna el. A Pearl Harbour-i támadástól ösztökélve az építkezés azonban hihetetlenül felgyorsult. A Pentagon 16 hónap alatt felépült. Következő tavasszal már be is rendezték az első irodákat a befejezetlen épületben. A kormány májusban jelentette be, hogy az épületet Pentagonnak fogják hívni. A Pentagonnak utasításra cselekednie kell, még ha az események kimenetele bizonytalan is. A Pentagonnak folyton lépni kell, bármily nagy horderejűek is a következmények. Mozgásban kell maradnia, mert a világban állandóak a konfliktusok, vagyis mindig háború zajlik. 2001 szeptemberében egy délelőtt a háború hullámai elérték a Pentagon falait, és azok úgy megrázkódtak, mint azelőtt soha. Minden egy pillanat alatt megváltozott azáltal, hogy az a Boeing 757-es betört a légtérbe és becsapódott az épület oldalába. A támadás megingatta az épület falait - és egyúttal a sebezhetetlenség érzetét. A Pentagonnak nemcsak újjá kell épülnie, de át is kell alakulnia, hogy szembenézzen az újfajta háború jelentette fenyegetéssel. A világ összes szervezete közül az amerikai hadvezetésnek kell a leginkább mindig és mindenre figyelnie. Nem tudhatják, hol lesz a következő háború. Ez a titokzatos hely sokféle részlegből áll és rengeteg ember népesíti be. A Pentagon több, mint épület: olyan, mint egy élő, lélegző organizmus.

Ajánlat
The Pentagon
The Pentagon Library
2001. szeptember 11.
A háborúk egyidősek az emberi civilizációval. Az Egyesült Államoknak is időről időre harcba kellett küldenie fiait. A katonákat immár több, mint 60 éve a Pentagonból szólítják fegyverbe. Ez az amerikai honvédelem központja - a valaha volt egyik leghatalmasabb intézmény. Itt van a Védelmi Minisztérium, és a fegyveres erők főparancsnoksága. Az épületben egy nap alatt 200.000 telefonhívást bonyolítanak le, és 30.000 csésze kávé fogy el. Az időt 4.200 falióra mutatja, és naponta több, mint egymillió e-mailt küldenek és fogadnak. Az aulák már kora hajnalban kezdenek megtelni katonákkal és civilekkel. Itt mindennap rendkívül sokféle esemény zajlik egyszerre. A védelmi miniszter egy külföldi vezetővel találkozik. Az épület egyik hadműveleti termébe áramlik az információ a harci övezetből. Az égen pedig - a második világháború óta először - vadászrepülők járőröznek a Pentagon felett. A katonáknak, stratégáknak és hivatalnokoknak eme gyűjtőhelyén Jack Keane tábornoknak, a hadsereg vezérkari főnök-helyettesének két dolog jár a fejében: harcoló csapatai, és a haderő jövője. Keane-nek rengeteg a dolga: az egyik percben egy ülésteremben vívja harcát, a másikban már haditerveket készít. A terroristák illékony természete miatt a Pentagonnak teljesen újra kell értelmeznie a hadviselés fogalmát. Az új stratégia egy tényezőt örökölt a múltból: a hadi helyzet ködösségét. A csaták mindig kaotikusak, és a parancsnokok nem feltétlenül tudják, mi történik, amíg a füst el nem oszlik. Ma, amikor a Pentagon azon dolgozik, hogy átformálja a 21. századi hadviselést, a történelem során először új technológiák segítenek legalább részben eloszlatni a ködöt. Az éjjellátó szemüvegekkel a katonák majd' 150 méterre elláthatnak pusztán a csillagok fényénél A nagy átütőerejű és nagy távolságból célba találó fegyverek ma már egyre inkább megszokottak lesznek. Ám a világon páratlan katonai erő ellenére senki sem becsüli alá a feladatot. Afganisztánban a Pentagon egy törzsi kultúrával szemben 21. századi háborút vív, ahol a haditechnika önmagában nem elég a győzelemhez.

egyszerre léptek
A Pentagon folyosói végtelennek tűnnek - és valóban azok. Mintegy 23.000-en dolgoznak itt. Sokan egész nap nem hagyják el az épületet. Nincs rá szükség: ez egy külön világ. A Pentagonban szinte minden szolgáltatás rendelkezésre áll, amit egy kisebb város nyújtani tud. Bámulatos egy épület, és bámulatos egy család! Vagy 23.000 ember van itt, de meghökkentő, milyen hamar milyen sokat meg lehet ismerni. Az egyes folyosók olyanok, mint egy-egy utca a lakóival. Az épület egy része azonban jelenleg megközelíthetetlen: a három külső gyűrű a 4-es és 5-ös folyosók közt. A szeptember 11-ei támadásban több mint 37.000 négyzetméter alapterület rongálódott meg. Reggel 9 óra 38 perckor az épületben javában zajlott az élet, amikor a repülőgép közel 650 km/órás sebességgel becsapódott. Minden egy pillanat alatt megváltozott azáltal, hogy az a Boeing 757-es betört a légtérbe és becsapódott az épület oldalába. A gép az egyes és kettes épületrészbe csapódott, ahol főként a hadsereg és a flotta tisztjei dolgoztak. A kiérkező mentők és tűzoltók igyekeztek kihozni a sebesülteket és mindenkit biztonságba juttatni. Az odabent tomboló tűz a csapdába esettek és a mentésükre sietők életét egyaránt fenyegette. Csak a Pentagonban 184-en haltak meg azon a szeptemberi napon, amikor ezrek vesztek oda a terrortámadásokban. Felfoghatatlannak tűnt, hogy ilyesmi megtörténhetett. A Pentagon egy pillanat alatt örökre megváltozott. Nem sokkal azután, hogy a tüzek kihunytak, megkezdődött az újjáépítés.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mikor kezdték építeni a Pentagont?
    a) 1941-ben
    b) 1951-ben
    c) 1955-ben
  • Melyik ország ellen iráyult az 1991 januárjában megindult légi támadás?
    d) Kuvait
    e) Irak
    f) Vietnam A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár