2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Úticél: a Mars

2004. január 23. 03:02

A visszaszámlálás megkezdődött! Két NASA űrhajó elindult a Mars irányába. Küldetésük nem könnyű: arra kell választ adniuk, hogy van-e (volt-e) élet a Vörös Bolygón. A National Geographic Channelen vetített dokumentumfilm segítségével a nézők betekinthetnek a NASA földi irányítóközpontjának izgalmas életébe, és a robotokat kifejlesztő tudósokkal együtt izgulhatják végig a misszió legfontosabb pillanatait.

Február 2-án 21 órakor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Február 2. 21.00
A Mars évszázadok óta a Földön kívüli élet egyik lehetséges színhelyeként él a tudósok képzeletében. A filmben egy elkötelezett kutatókból és mérnökökből álló csapat a Marson gyűjtött kőzetek és talajminták vizsgálata által megkísérli bebizonyítani az élet kialakulásához nélkülözhetetlen víz múltbeli jelentlétét a bolygó felszínén. Ehhez azonban először meg kell tervezniük és építeniük rendhagyó mobil laboratóriumaikat, melyek képesek megfelelni a Vörös Bolygón uralkodó rendkívüli körülményeknek. Az idő múlásával a mérnökök egyre feszültebbek, mert mindig újabb és újabb nehézségek adódnak, és a kilövés időpontja megállíthatatlanul közeledik... A MARS: egy újabb élő bolygó? látványos felvételeken mutatta be a tudósok és mérnökök lázas munkáját, amint "Spirit" és "Opportunity" névre keresztelt marsjáróikat megkísérlik a rájuk váró rendhagyó körülményekre felkészíteni. A film emelkedett és csalódással teli pillanatokat egyaránt megörökített: láthattuk, amint egy tesztjármű kifejlesztőik hatalmas örömére sikeres próbaútra indul, és a tesztelés közben tanúi lehettünk egy tagadhatatlanul csüggesztő kudarcba fulladt landolási kísérletnek is, mely során a földet érésnél létfontosságú szerepet betöltő ejtőernyő felmondta a szolgálatot.

Ajánlat
Friss hírek az [origo] Tudomány rovatának Mars oldaláról
A film legizgalmasabb mozzanatai azonban mégiscsak az éles körülmények között felvett események: ezen idegőrlő pillanatok közé tartozott a két űrhajó kilövése, melyek egy, az üzemanyag-ellátási rendszerben beállt kisebb rendellenesség miatt a vártnál is forróbb pillanatokat okoztak a mérnököknek. A felbocsátás végül is mindkét űrhajó esetében nagyobb probléma nélkül sikeresen lezajlott, és a Spirit és az Opportunity zavartalanul száguldhattak a Mars felé. A Spirit 2004. január 4-i landolását a fedélzeti kamerák megörökítették, így a kevéssel később sugárzott A MARS: egy újabb élő bolygó? - Leszállás (január 25.) már képekben is beszámol róla. Mivel a landolás sikerült, a tudósok akár már hátra is dőlhetnek székeikben, hiszen a megszámlálhatatlan veszélyt magában hordó kockázatos utazás után a mintagyűjtés a "Spirit" és az "Opportunity" számára már gyerekjátéknak számít. Vagy mégse? Hogy találnak-e élő szervezetek - egykori - jelenlétére utaló jeleket, azt ma még nem tudhatjuk. Hiszen ennek a filmnek a forgatókönyvét maga az élet írja... Januárban nyomon követhetik az expedíció "végeredményét", mely során tanúi lehetnek, amint a marsjárók leszállnak a Mars felszínén. Ennek a filmnek magyar vonatkozása is van, hisz egy, az amerikai The Planetary Society által 2002-ben meghirdetett pályázat egyik nyertese a magyar Turczi Dávid, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 16 éves tanulója. A pályázat nyerteseként ő is részt vehet a marsjárók kutatómunkájának irányításában. Dávid kb. 1 hétig dolgozhat majd a Mars Exploration Rovereket vezérlő munkacsoport tagjaként a küldetés irányítóközpontjában.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mikor indult útnak a Spirit marsszondát szállító rekéta?
    a) 2003. április 17.
    b) 2003. június 10.
    c) 2003. július 17.
  • Ki a római mitológia legrégebbi istenének, Marsnak a párja a görög mitológiában?
    d) Árész
    e) Héliosz
    f) Kronosz A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár