2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legnagyobb Titanic-árverés

2004. június 9. 00:37

Az 1912-ben szerencsétlenül járt Titanic utóéletének legfontosabb árverését tartják jövó hónapban, New Yorkban. Más tengerjárókról származó tárgyak mellett 250 eredeti Titanic-relikvia kerül kalapács alá. Az aukcióra bocsájtott tárgyakat három gyűjtő adta össze.

Tárgyak a Titanicról
Az elsüllyedt tengerjáróról származó emléktárgyak három megszállott gyűjtője összefogott, s közösen bocsájtják árverésre gyűjteményeik összesen 250 becses tárgyát. A Titanic utóéletében nem fordult még elő ilyen nagyszabású vásár.

"Kétségtelen: ez lesz a legjelentősebb, legteljesebb és legizgalmasabb Titanic-kollekció, ami csak kalapács alá kerülhet" - lelkendezett Arlan Ettinger, az árverést rendező Guernsey aukciós ház elnöke.

A június 10-én tartandó, "A Titanic és más legendás tengerjárók" című árverés más híres hajók felszereléséből is válogat: a Normandie, az Olympic, az Andrea Doria és a Lusitania tárgyai is kalapács alá kerülnek. A New York-i Seaport Museumban rendezendő árverésen összesen több mint 500 tárgyra licitálhatnak majd az érdeklődők.

Az árverésre bocsájtott tárgyak között szerepel majd a Titanic balvégzetű első útjáról származó étlap; egy karosszék, melyet a hollywoodi filmfeldolgozáshoz is felhasználtak modellként; egy mentőmellény és egy névtábla - mindkettő az egyik mentőcsónakból; és autogramok a Titanic híresebb utasaitól, pl. Molly Browntól és John Jacob Astortól.

A gyakorlatilag sérthetetlennek tartott Titanic rögtön az első útján, Angliából New Yorkba tartva jéghegynek ütközött, és 1912. április 15-én elsüllyedt. Alig három óra alatt 1500 ember - a hajón utazók és a személyzet kétarmada - halt meg. A luxushajó roncsát 1985. szeptember 1-én találták meg az új-fundlandi partoktól mintegy 500 kilométerre.

Gary Robinson, a három gyűjtő egyike elmondta: az árverés ötlete neki jutott eszébe, aztán felkereste gyűjtőtársait, Richard Romanot és Tony Probstot. Robinson ugyanis úgy vélte: akkor kelthetik a legnagyobb érdeklődést - és persze akkor számíthatnak a legnagyobb bevételre -, ha egyesítik gyűjteményeiket, és kincseiket együttesen kínálják fel árverésre. A legnagyobb gyűjteménnyel Probst rendelkezik, tőle származik az árverés legtöbb tárgya is.

Robinson több mint 10 éve gyűjti a szerencsétlenül járt hajóról származó tárgyakat.

"A kihívást és a vadászat izgalmát szeretem a legjobban a Titanic-darabok gyűjtésében" - mondta az AP hírügynökségnek. "Mivel a hajó rögtön az első útján elsüllyedt, nem maradt utána valami sok tárgy."

Alapos fejtörést okozott neki, gyűjteménye mely darabjaitól váljon meg, s nem titkolta, hogy érzelmileg is kötődik pár tárgyhoz. "Egyrészt örülök, hogy végre a nagyközönség is kinyilváníthatja érdeklődését a történelmi jelentőségű, ritka tárgyak iránt. Ugyanakkor nehéz szívvel válik meg az ember olyan dolgoktól, amiknek a gyűjtésében annyi örömet lelt egykor."

Az árverés szervezői bíznak az anyagi sikerben, amihez jócskán hozzájárul a hajó máig töretlen népszerűsége. Romano szerint "a Titanic vonzereje egyszerűen örökké tart". "Ennél izgalmasabb, népszerűbb és érdekesebb jármű aligha létezett" - tette hozzá Ettinger.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár