2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nixon túl részeg volt

2004. június 9. 00:48

1973 októberében, mikor az arab-izraeli háború kis híján robbanásig hevítette a hidegháborút, Richard Nixon amerikai elnök túl részeg volt, hogy fogadja Edward Heath brit miniszterelnök telefonhívását - derül ki azokból a telefon-jegyzőkönyvekből, melyeknek nemrégiben oldották fel a titkosságát.

Mintegy 20 000 oldalra rúg az az irattömeg, amelyben a kínos incidens nyoma eddig rejtőzött - olvasható a Guardianben. A kagylót tartó Henry Kissinger, az elnök bizalmasa és külügyi főtanácsadója természetesen megpróbálta Heath elől eltitkolni, hogy az elnök azért nem jön a telefonhoz, mert nem beszámítható.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint Heath öt nappal a háború kitörése után, este 8 körül telefonált a Fehér Házba, s Nixonnal akart beszélni. `Mondhatjuk nekik, hogy nem?` - kérdezte Kissinger a titkárától, Brent Scowcrofttól. `Mikor beszéltem az elnökkel, be volt nyomva.` Scowcroft válasza így hangzott: `Mondhatnánk neki, hogy az elnök nem elérhető, és talán majd felhívja őket.` Kissinger ezt közölte is a brit miniszterelnökkel.

Azt el kell ismerni, hogy Nixon elég nehéz napokat élt át akkoriban. Az arab-izraeli háború 1973. október 6-án tört ki. Spiro Agnew, az alelnök vesztegetési botrányba keveredett és október 10-én lemondott, Nixonnak pedig hónapjai voltak hátra a Watergate-ügy kirobbanásáig és a saját lemondásáig.

A dobozokban tárolt jegyzőkönyvek számtalan hasonlóan `forró` eseményt örökítenek meg, ha nem is mind kapcsolatos az alkohollal. Erre az időszakra esett a vietnami háború, Kambodzsa bombázása és a Szovjetunióval vívott szakadatlan fegyverkezési hajsza és kölcsönös fenyegetőzés. `Lépni se tudunk a történészektől, egyszerre megrohamozták a papírokat, és valósággal marakodnak a dobozok tartalmán` - mondta David Mengel, a Nixon elnöki irattár munkatársa.

Mengel szerint a dokumentumok Henry Kissinger szerepéről is sokat elárulnak: `Szinte hallani a hangsúlyokat és az intonációt. Kiérződik, mennyire hajlíthatatlan és erőteljes volt bizonyos kérdésekben.`

Ám az is előfordult, hogy az elnök legbizalmasabb tanácsadóját egyszerűen kihagyták a legfontosabb döntésekből. A jegyzőkönyvekből például kiderül: egy nappal azelőtt, hogy Nixon megnevezte volna a lemondott Agnew alelnök utódját, Kissingernek fogalma sem volt arról, hogy az illető Gerald Ford lesz.

A Kissinger-beszélgetések jegyzőkönyvei értékes forrást jelentenek a Nixon-adminisztráció történészeinek. Ami a Nixon-beszélgetések lejegyzett anyagát illeti, a kutatók még közelebb jutnak a Fehér Ház hangulatához - a néhai elnök ugyanis szabadszájúságáról és rasszista kiszólásairól is híres volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár