2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking sírok nyomában

2004. június 9. 00:50

Az utóbbi fél évszázad legnagyobb viking sírfeltárását kezdik meg egy norvég farmon. Néhány hajószeg máris előkerült, de a régészek azt remélik, ezeknél értékesebb kincsekre is bukkannak.

A sírok légifelvételről
A norvég régészek szerint jó esély van arra, hogy a vikingek egykori temetkezési helyén jelentős leletanyagot találnak. "Rendkívül izgalmas kutatásnak ígérkezik" - jellemzte az ásatást Lars Erik Gjerpe, az Oslói Egyetem Történeti Múzeumának munkatársa.

A vestfoldi Gulli-farm területének feltárásával megbízott Gjerpe azt reméli, fegyvereket és ékszereket is találnak a földben, köztük olyan ékszereket, melyeket a vikingek több mint 1100 évvel ezelőtt hoztak be a mai Norvégia területére.

A kutatási terület közvetlenül a forgalmas E-18 országút mellett fekszik. Mivel az országutat még idén szélesíteni akarják, a feltását azonnal meg kell kezdeni. Az elmúlt év próbakutatásai után mindössze az idei nyár áll a régészek rendelkezésére, ha meg akarják menteni a leleteket.

Gjerpe elmondása szerint az egyik sírban talált, temetkezési hajóból származó faanyag már elrothadt. Az épségben maradt vasszegekből azonban meg lehet állapítani az egykori hajó méretét és konstrukcióját.

A sírok a tudósok szerint a 8. század vége és a 10. század közepe között keletkezhettek, és valószínűleg a környékbeli, jómódú farmerek holttesteit rejtik. Ekkora léptékű viking sírfeltárás az 1950-es évek óta nem volt Norvégiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár