2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltámad a ladino nyelv

2004. június 20. 23:12

Több mint 500 évvel a zsidók spanyolországi kiűzése után Izraelben fel akarják támasztani a a ladino nyelvet, mely évszázadokig a dél-európai és közel-keleti szefárdok nyelve volt.

Ladino reneszánsz

Szefárd család Szalonikiben
A ladino, a spanyol zsidók nyelve lassanként egészen kihal. A legnagyobb népcsoport, mely érti és beszéli az ősi nyelvet, Izraelben él. Számuk a kétszázezret is eléri, ám legtöbbjük nagyon idős. Mivel a szefárd zsidók legidősebb nemzedéke lassan kihal, Izraelben új életet próbálnak lehelni a spanyol zsidók középkori eredetű nyelvébe. Összegyűjtik az írott ladino szövegeket, rögzítik a ladino szerelmes dalokat, magát a nyelvet pedig fiataloknak oktatják.


Még az izraeli kormány is támogatja a programot: hét évvel ezelőtt megalakította a Nemzeti Ladino Hatóságot, melynek feladata a nyelv és a kultúra ápolása és fenntartása. A szervezet évi 275 ezer dollárt költ előadások, fesztiválok és nyelvtanfolyamok szervezésére.


A kormányfigyelemnek és a széles körű összefogásnak is köszönhető, hogy ma már a legnagyobb izraeli egyetemeken is tanítják és kutatják a ladino nyelvet. Két intézmény nemrégiben külön,  a ladino kultúrával foglalkozó kutatási központot nyitott.


"A nyelv eltűnőfélben van, de az ismerőseim közül egyre többen fognak a tanulásába" - mondja Yasmin Levy, a 28 éves izraeli énekesnő, aki két ladino nyelvű lemezt is kiadott már, és gyakran lép fel Európában. "Ez fantasztikus dolog."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár