2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

110 éve született VIII. Edward

2004. június 22. 13:28

Száztíz éve, 1894. június 23-án született White Lodge-ban (ma London) VIII. Edward brit uralkodó, később windsori herceg.

György yorki herceg, a későbbi V. György fia volt, anyja Mary Teck hercegnő. Apja 1910. évi trónra lépésével lett trónörökös, majd walesi herceg. 1907-1911 között a flottánál szolgált, az első világháborúban a tüzérség gárdaezredénél törzstisztként működött. A háború után a birodalomban utazott, jószolgálati küldetéseket teljesített. Apja betegeskedésének kezdete, 1928 után egyre jobban belefolyt az országos ügyekbe. 1932-ben, a világválság idején, a munkanélküliség enyhítésén fáradozott, s több mint 200 ezer embert vont be a foglalkoztatási programokba - ez igen népszerűvé tette.
   
   
1930-ban kapta meg a Fort Belvedere 18. századi kastélyát, ide vonult vissza és fogadta baráti körét, melybe a hagyományos arisztokrácia mellett a felső tízezer egy része is beletartozott. Ebben az évben kezdődött kapcsolata az amerikai születésű Mrs. Simpsonnal, aki 1927-ben vált el első férjétől, majd a brit Ernest Simpson hajóügynökhöz ment feleségül. A házaspár gyakran volt a herceg vendége, 1934-ben már nagy szerelem dúlt Edward és az asszony között.
   
   
1936. január 20-án V. György meghalt, s Edward Anglia királya lett - e néven a nyolcadik. Trónra lépve szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be a királyi birtokokon, s Dél-Wales válság sújtotta vidékeire utazott. Ám házassági tervei miatt halasztódott a koronázás, s az asszony két válása miatt alkotmányos válság tört ki. Wallis (Warfield) Simpsont 1936. október 27-én a bíróság előzetesen elválasztotta férjétől, Edward pedig megpróbálta rávenni családja tagjait, hogy járuljanak hozzá a házassághoz. A beleegyezést azonban sem a dinasztiától, sem az anglikán egyháztól (melynek ő volt a feje) nem kapta meg, a brit és nemzetközösségi politikusok is ellenezték szándékát. Egyetlen jelentős támogatója Churchill volt, de ő ekkor semmilyen tisztséget nem töltött be.
   
   
A külföldi sajtó tele volt szenzációhajhász cikkekkel, a brit lapok azonban tapintatosan hallgattak az ügyről. Baldwin miniszterelnök kifejtette a királynak: a monarchia becsületét sérti, ha egy elvált asszonnyal tart fenn kapcsolatot. Szóba került a morganatikus házasság is (ebben a feleség és a gyermekek nem részesülnek a férfi kiváltságaiban), de később a kormányfő elvetette ezt a megoldást.
   
   
A parlament 1936. december 3-án kezdett foglalkozni a kérdéssel, a "lemondás" szó 4-én jelent meg a brit sajtó hasábjain. Edward népszerűségét az is csökkentette, hogy ellenezte a hitleri Németországgal való szembefordulást. Végül a király elszánta magát és december 10-én lemondott: "Én, Edward ezennel kijelentem, hogy megmásíthatatlan szándékom lemondani a trónról, mind a magam, mind utódaim nevében." Döntését másnap jóváhagyta a parlament, s hatására módosították az 1701-es Act of Settlementet, az öröklődést szabályozó törvényt. Edward rádióbeszédet intézett a lakossághoz: "Lehetetlen magamra vennem a felelősség súlyos terhét, s úgy teljesítenem uralkodói kötelességeimet, ahogy szeretném, ha nem áll mellettem az az asszony, akit szeretek."
   
   
Edward még azon az éjjel Európába utazott, Ausztriában élt, s Simpsonnéval csak a bontóperi ítélet jogerőre emelkedése után találkozott. 1937. június 3-án házasodtak össze Franciaországban, anglikán rítus szerint. Utóda öccse lett, aki VI. György néven lépett a trónra, s bátyjának a windsori herceg címet adta. Feleségétől azonban megtagadták a "királyi fenség" címet, ami mélyen sértette Edwardot.
   
   
Házasságuk évében megfordultak Németországban is, és találkoztak Adolf Hitlerrel. A II. világháború alatt csökkent a herceg és családja közti feszültség, Edward Londonba ment, s a király ajánlatára franciaországi összekötő tiszt lett. Az összeomlás után Madridba utazott, ahol a nácik - támogatásukért cserébe - felajánlották neki Anglia trónját! Lisszabonban Churchill a Bahamák kormányzójává tette, s ott működött 1940-1945 között. Ezután feleségével Párizsban élt, csak fivére, majd anyja temetésekor látogatott haza. Első hivatalos meghívását 1967-ben kapta.
   
   
1972. május 28-án Párizsban hunyt el, őt és feleségét (aki 1986-ban halt meg) a windsori kastély parkjában, Frogmore-ban temették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár