2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemléki védelem alatt a régi pesti zsidónegyed

2004. június 23. 12:00

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2004. június 15-én, tekintettel a világörökségi terület védőzónájának történeti építészeti értékeire, elrendelte a régi Pest zsidónegyedének (a Belső-Erzsébetváros Károly körút - Dohány utca - Klauzál utca - Klauzál tér - Csányi utca - Király utca határolta területe) ideiglenes műemléki védelmét.

A Belső-Erzsébetváros területén folyamatban lévő fejlesztések, a hatályos szabályozási tervek által képviselt program számos ponton ellentétes az örökségvédelem szándékaival, az értéket megőrző megújulással.

Az értékvédelemre irányuló törekvések összehangolására, a hatékonyabb együttműködés elősegítésére Varga Kálmán, a KÖH elnöke kerekasztal-beszélgetésre invitálta az ügyben érintetteket. A június 17-i találkozón jelen volt többek között Schneller István, a Főváros főépítésze, Hunvald György, Erzsébet város polgármestere, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Ráday Mihály, a Városvédő Egyesület elnöke, valamint a környék értékeinek megvédésére létrejött "Óvás" civil szervezet néhány képviselője.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a veszélyeztetett városrész egységes szerkezetének, történeti, építészeti értékeinek megőrzése, a kedvezőtlen folyamatok megállítása kiemelt jelentőségű feladat. A Főváros javasolta a változtatási tilalom elrendelését a területre. A KÖH egyetért az elképzeléssel, valamint a negyed rehabilitációs akcióterületté nyilvánításának gondolatával. Valamennyi jelenlévő fontosnak találta a szabályozási tervek felülvizsgálatát, a komplex rehabilitációs program kidolgozását.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az ideiglenesen védetté nyilvánított területen kezdeményezett építésügyi eljárásokban szakhatóságként vesz részt. A területi műemléki védelem elrendelése visszamenőleg nem érinti a jogerős engedélyek érvényességét. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a jövőben is folytatja a közös munkát a városrész érdekelt szakembereivel, helyt ad hasonló fórumoknak, támogatja az értékmentő magatartást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár