2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Messerschmitt a Marcalban

2004. június 30. 13:40

A második világháború észak-balatoni légi csatái során lezuhant német Messerschmitt 109-es vadászgép maradványainak kiemelését kezdték meg az észak-zalai Kisvásárhely határában kedden.

Korábban


Kiállítják az Enola Gayt

Japán túlélők és amerikai háborús veteránok egyszerre tiltakoznak az első atombombát ledobó Enola Gay washingtoni kiállítása miatt.


Lockerbie-katasztrófa

Tizenöt évvel ezelőtt a Pan Am amerikai légitársaság 103-as, úgynevezett "ráhordó" járata, egy Boeing 727-es 259 emberrel a fedélzetén lezuhant. A becsapódás következtében a földön további 11 ember halt meg. A gépen utazott négy magyar állampolgár is.


Digitális ugrás az orosz háborús film történetében

Elkészült az első orosz háborús tévéfilm, amelyben digitális technika segítette az akciójelenetek megjelenítését. A film az 1942 nyarán elpusztult szövetséges hajókaraván tengerészeinek állít emléket.

Az ismerőseitől hallott leírás alapján egy fiatalember értesítette a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a szolnoki Repülőmúzeum munkatársait a Marcal folyó menti mocsárba 1944. november 6-án becsapódott német vadászgép `lelőhelyéről`.


A szolnoki Repülőmúzeum és a vegyes szállítórepülő-ezred szakemberei a kedden megkezdett földgépes kutatás első óráiban a nyolc mázsás repülőből egymázsányi roncsdarabot hoztak felszínre.


"A géptörzs zöme és a motor még nincs meg, de számunkra értékes részeket találtunk: egy-egy fedélzeti géppuskát, műszerdobozt, irányszögmérő-rendszert, kerék- és kabindarabokat, katonai tőrt és a hevedercsat mellett egy magyar egykoronás pénzérmét is" - mutatott az első leletekre Magó Károly,  a szolnoki Repülőmúzeum munkatársa, a kutatás vezetője.


A fiatal szakember elmondta: szakmailag egyedi érték a roncs, mert ez az első német pilóta vezette egyszemélyes ME-109-est, amelynek darabjai a múzeum birtokába kerülnek. Miként a tűzszerészek által lőszermentesítésre váró géppuska is.


"Ma is élő szemtanúk szerint a vadászgép már leállt motorral vágódott a mocsárba, pilótáját magyar csendőrök emelték ki akkor a víz alá került kabinból" - tette hozzá Magó Károly.


A szakember szólt arról is, hogy a tőzeglápos helyszínt péntekig ássák-kutatják, mert addig elegendő az erre szánt pénz.


Mint mondta: a több százezer forintnyi kutatási költség egy részét a sümegi önkormányzat biztosította. "Cserébe" időszaki kiállításon mutatják majd be a Messerschmitt egyes darabjait a várbeli helytörténeti múzeumban. A teljes lelet Szolnokra kerül majd.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár