2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Galambok bukkantak rá a reneszánsz freskóra

2004. július 2. 12:00

A restaurátorok a galambok útját követve fedeztek fel egy eddig álmennyezettel eltakart 330 éves freskót a valenciai katedrálisban, Spanyolországban.

Korábban


Léghajóval a katedrálisba

A kutatók mini-léghajóval vizsgálják a yorki katedrális magasban lévő festett üvegablakait és kőfaragványait.

Kismesterek a pápák szolgálatában

A valenciai katedrális
A mennyezet egy résén átrepülő galambok vezették a szárnyas angyalokat ábrázoló reneszánsz-kori mennyezetfreskó nyomára a restaurátorokat. A csoport már több mint egy hónapja dolgozott Valencia barokk dómjában, fokozatosan eltávolítva a falakról a szürke szennyeződéseket, és közben kénytelenek voltak folyton elhessegetni a lyukon ki-be szálló galambokat.


A szakértők azt remélték, hogy az álmennyezet felett a katedrális több száz éves irataiban is említett reneszánsz mestermunkát fogják megtalálni, bár attól féltek, nagyon romos állapotban. Főleg, mivel galambhangokat halottak a résből.


Ekkor cselekedtek: a csoport egyik vezetője, Javier Catala egy digitális kamerát dugott a nyílásba, és találomra elkattintott néhány képet. Mikor a restaurátorok megnézték az első fotókat, egy több mint 8 méteres freskó jó állapotban megőrződött fantasztikus részlete tárult a szemük elé. A fényképek arany glóriával övezett négyszárnyú angyalokat mutattak csillagos kék háttér előtt.


Ekkor derült ki, hogy az eddig felújításra ítélt barokk mennyezet nem valódi, és csak arra szolgált, hogy eltakarja a Francesco Pagano és Paolo de San Leocadio olasz festők által 1481-ben készített freskót. A mestereket Rodrigo Borgia pápai követ (a később VI. Sándor pápa) kérte fel a munkára. Az itáliai művészduó hivatalos pápai festőként dolgozott VI. Sándor pápasága alatt - sőt már korábban is, mikor a pápa még csak Valencia érseke volt. A mesterek munkáját így sok más délkelet-spanyolországi templom is őrzi. Az iratok szerint az elkészült freskó nem tetszett a templom elöljáróinak, és nem is akarták kifizetni az érte járó 3000 dukátot. A festők ekkor fellebbeztek a Valenciai kormányzathoz, és nyertek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár