2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Merülés a Lusitania roncsához

2004. július 5. 13:00

Egyéves, külön e célból végzett edzés és felkészülés után Írország partjainál mélytengeri merülést hajtott végre és megtekintette az 1915. május 7-én német tengeralattjáró által elsüllyesztett Lusitania óceánjáró roncsait Gregg Bemis Jr. amerikai üzletember, aki saját tulajdonának tekinti a szerencsétlenül járt hajót.

A kalandról visszatérése után, csütörtökön számolt be a sajtónak Santa Fében, a lakhelyén.


Hat perc alatt jutott el a 90 méteres mélységbe, négy percig vizsgálta a roncsot, mielőtt visszaindult volna a felszínre. Megállapítása szerint a Lusitania, bár több robbanást szenvedett el, ma is bámulatos látvány. A látótávolság a mélyban hat méter, de Bemis így is megfigyelt pompás kabinablakokat, amelyek törött csövek, acélrudak és egyéb tárgyak között hevertek. "Nagyon sok minden van odalent, amit fel kellene hozni és múzeumban kellene kiállítani" - jelentette ki az üzletember.


Bemis kérelmét, hogy búvárexpedíciót vezethessen a Lusitania titkainak felderítésére, jelenleg egy ír bíróság vizsgálja. Az ír kormány betiltotta az engedély nélküli merülést a térségben, hogy távol tartsa a roncstól a kincsvadászokat.


A Lusitania brit óceánjáró 1915 májusában Kinsale ír kikötőtől mintegy 19 kilométerre süllyedt el egy német torpedótámadás következtében. A katasztrófában 1200 ember - köztük 128 amerikai - vesztette életét, s az incidens hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok hadat üzenjen Németországnak az első világháborúban.


A 235 méter hosszú óceánjáró alig 18 perc alatt süllyedt el a találat nyomán. A túlélők szerint egy második robbanás is volt. Ennek oka máig nem ismert, noha voltak olyan feltételezések, hogy a hajó lőszert is szállított az Egyesült Államokból Angliába.


Gregg Bemis Jr. néhány éve részvényeket vásárolt azoktól, akik megvették a hajót annak biztosítójától, és azóta a Lusitania egyedüli tulajdonosának tekinti magát.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár