2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon és a tenger

2004. július 5. 15:00

Párizsban a Tengerészeti Múzeumban augusztus 23-ig látható az a kiállítás, amely `Napóleon és a tenger - Egy birodalmi álom` címmel a császár és a hajózás kapcsolatát mutatja be.

A véleményt, amelyek szerint Napóleont nem érdekelte a tenger, sőt, tartott tőle, valószínűleg az abukíri és a trafalgari vereség táplálta. Valójában azonban ő volt az a francia uralkodó, aki a legtöbb időt töltötte hajón, aki ismerte flottája legkisebb hajójának nevét is, aki jól képzett tiszti gárdával, fegyvertárral, modernizált adminisztratív apparátussal látta el a tengerészetet - írja a madridi El Pais című napilap.


A kiállítás rendkívül gazdag. Nagy történelmi és művészi értékű képeket, rajzokat, korabeli karikatúrákat, térképeket, maketteket, fegyvereket, egyenruhákat, hajóroncsokból megmentett relikviákat láthat a látogató. Diorámák, vetítések, "kipróbálható" ágyuk teszik még érdekesebbé. A kiállítás egy 155 napos utazás bemutatásával kezdődik: ennyi idő alatt
hozták haza a La Belle Poule nevű fregatton Napóleon hamvait Szent Ilona szigetéről. Lenyűgöző a szarkofág a nagy, aranyozott császári sasokkal, megkapó az uralkodó halotti maszkja. Majd visszatérve a kezdetekre, részletek következnek Abel Gance monumentális, 1927-ben készült Napóleon című filmjéből.


Nagy helyet kapott az 1798-as egyiptomi utazás a 118 ágyús L'Orient-on, a merész átkelés, az éjszakai partraszállás, majd az 1805-ös trafalgari csata és végül az út Szent Ilonára.


Külön szekció foglalkozik a tengeri hajózás fejlesztése érdekében tett intézkedéseivel. Megtekinthető levelezése Robert Fulton amerikai mérnökkel, aki megépítette és a császárnak felajánlotta az első, propellerrel működő tengeralattjárót, a Nautilust, amelytől a Verne Nemo kapitány című regényében szereplő hajó neve is származik.


Az ereklyék között mosolyt fakaszt az a dohányszelence, amelyet 1978-ban találtak meg a 74 ágyús Golymim roncsán, rajta a felirat: "Merde pour les goddams", szabad fordításban: "leszarjuk az angolokat". Ugyanakkor csodálatot ébreszt egy hajóhíd darabja, rajta egy 36 fontos ágyúval.


A kiállítás anyagát gazdagították az "ősellenségek" is: kölcsönadták egyebek között a greenwichi Tengerészeti Múzeum híres Nelson-portréját, nyilván, hogy egy pillanatra se feledkezzenek meg a Csatornán túl arról, hogy ki nyerte meg a trafalgari tengeri ütközetet.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár