2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a 19. századi brit újságokat

2004. július 8. 15:00

A British Library a 19. századból származó brit újságok több mint egymillió oldal terjedelmű anyagát készül feltenni a világhálóra.

Jelenleg az észak-londoni Colindaleben található sajtógyűjtemény a 19. századi brit médiatörténet iránt érdeklődők kutatóbázisa. Másfél év múlva viszont már internetes tartalomszolgáltatás keretében is hozzájuthatnak a szerzői jogi szempontból megszűnt védettségű kiadványok digitális másolatához.

A 2 millió angol fontba kerülő digitalizálás keretében először egy demó változatban a London's Daily News, a The News of the World, a The Weekly Dispatch, és a The Manchester Guardian vált kereshetővé fakszimile kiadásban. A The Morning Chronicle című reformpárti újságnál Charles Dickens tudósítóként, William Makepeace Thackeray pedig műbírálóként dolgozott. A Morning Post című lapban pedig egykor többek között Samuel Coleridge és William Wordsworth írásai is megjelentek.

 

British Library Newspapers
A katalógus több mint 52 ezer újság és magazin címszavát tartalmazza: 1801-től napjainkig valamennyi országos napilap és vasárnapi újság szerepel benne
A száz éves szerzői jogi védettség lejártának ütemében a digitalizálásra szánt országos kiadványok köre persze folyamatosan bővül.

 

A hírek és tudósítások mellett a vezércikkeket, a hirdetéseket és a fényképfelvételeket is archiválják, hiszen valamennyi a korabeli brit társadalom értékrendjébe, kulturális örökségébe ad betekintést. "Az újságok egyedi módon ábrázolják kultúránkat" - fogalmazott a BBC-n Sir Ron Cooke, a digitalizációs projekthez szükséges támogatást biztosító Joint Information Systems Committee (JISC) elnöke.

 

Ed King, a British Library colindale-i sajtógyűjteményének vezetője elmondta "A British Library elkötelezetten vállalja a feladatot, hogy gyűjteményét a lehető legtöbb ember számára hozzáférhetővé tegye. Ez azt jelenti, hogy hamarosan a szerzői jogi szempontból megszűnt védettségű kiadványok digitális fakszimiléi minden felhasználó számára rendelkezésére állnak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár