2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A művészet nem a Homo sapiens sajátja

2004. július 9. 12:00

A legújabb fejlemények szerint nincs közvetlen kapcsolat a művészet születése és a modern ember megjelenése között.

Amint arról a Múlt-kor rendszeresen beszámol a művészet születéséről folytatott vita a régészek egyik meglepően közkedvelt tevékenységévé vált. Legutóbb német régészek áltak elő a farbával: megvan a legősibb művészeti alkotás.

 

Vogelherdi lelet
Európa különböző régészeti lelőhelyein előkerült faragott, díszített figurák, csonttárgyak 30 és 40 ezer évesek. Márpedig a modern ember éppen ebben az időben jelenet meg a kontinensen. A modern ember megjelenése és a művészet születése közötti oksági kapcsolat bizonyítására az Ulm melletti Vogelherd barlang leleteit szokták idézni, ahol a Homo sapiens csontváza különböző apró tárgyakkal együtt került elő 1931-ben. Eddig azonban még senki nem bizonyította, hogy  a tárgyak és a csontok azonos korúak volnának.

 

Legősibb művészet?
"Spekulálni könnyű. Persze hihetőnek hangzik, de bizonyíték is kellene." - mondta el Nicholas Conard, tübingeni egyetem kutatója a Naturenek. "Eddig azt feltételeztük, hogy a modern emberrel jelenik meg a művészet. Sajnos ezt még semmi nem támasztja alá."
A Nature legutóbbi számában Nicholas Conard ismerteti legutóbbi vizsgálatát, melyben radiokarbon datálással 5000 évben határozta meg a Vogelherdi csontok korát. Eszerint sokkal fiatalabb a lelet, mint a helyszínen talált kőszerszámok és művészeti alkotások.

 

Clive Gamble a Southamptoni Egyetem régésze szerint ez eléggé kiábrándító, ugyanis azt bizonyítja, hogy nincs semmiféle kapcsolat a művészet születése és a modern ember megjelenése között.

 

Régóta tart a vita arról is, vajon a Neander-völgyiek keveredhettek vagy egy ideig együtt élhettek a mai emberekkel, illetve vajon a Homo sapiens kiszorította Neander-völgyieket, vagy ősi társaink a nagy éghajlati ingadozások következtében pusztultak ki a jégkorszakban.

 

Tény, 40 ezer éve a Neander-völgyi ember által (gyéren) lakott Európát az akkor bevándorló modern ember (Homo sapiens sapiens, Cro-Magnon) népesítette be. A kétféle ember még évezredekig együtt élhetett, de idővel a Neander-völgyi népesség csökkent, majd 32-35 ezer éve ki is halt.

 

Meglehet persze, hogy Neander-völgyi ember is kedvelte, ismerte a művészetet. Gamble szerint azonban ez eléggé valószínűtlen, hiszen 200 ezer évvel ezelőtt érkeztek Európába, jóval korábban a legősibb műtárgyak megjelenésénél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár