2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oszmán hercegnő sírja Budapesten

2004. július 9. 13:00

Rábukkantak szultánok és nagyvezírek leszármazottja, Hadidze Hanum oszmán hercegnő sírjára a fővárosi iszlám temetőben.

Egy éve dolgoznak a közösség tagjai a budapesti Újhegyi lakótelep közelében fekvő iszlám sírkertben, ahol idén kezdték kiszabadítani a sírköveket az elburjánzó növényzet alól, eközben bukkantak rá szerdán a királyi vérből származó oszmán hercegnő síremlékére - mondta az MTI tudósítójának Bolek Zoltán, az iszlám közösség elnöke.


Hadidze Hanum Abdul Kerim pasa lánya és az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán harcoló török őrnagy, Nadim bej felesége volt. Ősei között szerepel Szokoli Musztafa budai pasa unokatestvére, Szokoli Mohamed nagyvezír, valamint Eszmihán hercegnő, II. Szulejmán szultán unokája.


Germanus Gyula
A hercegnő 1919-ben hunyt el Budapesten, valószínűleg spanyolnáthában. Sírkövén arab és latin betűs felirat olvasható - ismertette Bolek Zoltán, aki nem csupán a vallási közösség vezetője, de az iszlám kiváló szakértője is.


Az iszlámkutató - aki "botcsinálta" imámnak is mondja magát - hozzátette: még számos érdekes sír vár feltárásra és gondozásra a temetőben. Például itt temették el Abdullatif török imámot, aki az I. világháború előtt került Budapestre, és a magyarországi török kolónia szellemi vezetője volt. Itt nyugszik Duirics Hilmi Huszein budai főmufti is, aki a mai iszlám közösség jogelődjének volt a vezetője, mellette Germanus Gyula, a híres iszlámkutató tudós volt a szervezet főtitkára.


Bolek Zoltán hozzátette: Germanus Gyula ugyan a Farkasréti temetőben nyugszik, de a közösség vállalta a nagy tudós elhanyagolt sírjának rendezését és gondozását is.
   
   
(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár