2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori leletek Szentendrén

2004. július 12. 14:13

Római kori tábor felátárása kezdődött Szentendrén, a 11-es főút mentén. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága munkatársainak helyi középiskolások is segítenek a munkálatokban.

A 11-es út közelében húzódó egykori Ulcisa Castra nevezetű tábor a Római Birodalomban a környék védelmi rendszerének fontos részét képezte az első és negyedik században, többi között szír íjászok és a dalmáciai lovasság emberei állomásoztak benne - ismertette a történelmi előzményeket az MTI-vel Szabó Éva muzeológus.


A kétszáz méter hosszú, 140 méter széles épületegyüttes sokáig szinte épségben megmaradt, az elmúlt századokban azonban a kövek egy részét széthordták, ma egyebek között játszótér áll a helyén. A múlt század harmincas éveiben egyszer már hozzáláttak a feltáráshoz, ám az igazi munkák most kezdődnek, és három héten át 24 diák is részt vesz az ásatásban.
Az előzetes kutatófeltárás során cserépdarabok és két - feltehetőleg a negyedik századból megmaradt - bronz pénzérme is előkerült. A talajfelszín alatt másfél méter mélyen egy patkóalakú bástya körvonalai is látszanak - mondta el a muzeológus.


A terv szerint - amennyiben többéves munkával sikerül az Ulcisa Castrát feltárni, az értékes leletanyagot megmenteni - új idegenforgalmi látványossággal gazdagodik Szentendre. Értékét növeli majd, hogy Aquincumtól Visegrádon át Esztergomig több hasonló római kori emlékek őrzik az elmúlt idők nyomait, ami egy különleges dunakanyari időutazásra invitálja majd az
eltűnt korok iránt érdeklődő turistákat - tette hozzá Szabó Éva.

 

Nézze meg az ásatás képeit!


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár