2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lorca sírját keresik

2003. szeptember 29. 11:32

A spanyolországi Alfacar polgármestere ásatást szervez Lorca feltételezett sírhelyénél

Spanyolország tele van Lorcához hasonló áldozatokkal

A Franco-rendszer utólag a 20. század legnagyobb spanyol költőjének ismerte el a világhírű költőt és drámaírót. Talán emiatt Lorca rokonai soha nem kerestették nyugvóhelyét. Most azonban a Lorcaval közös sírban nyugvó helyi tanító és két anarchista torreádor unokái a Granada melletti Viznar környékén három helyen szerveznek feltáró jellegű vizsgálatot.

Ian Gibson, Lorca brit életrajzírója a The Independentnek adott interjúban elmondta, hogy a helyi sírásó 1966-ban titokban elvitte egy helyre és elmesélte, hogy Lorcat egy tömegsírban hantolták el. Holttestének exhumálása végre tisztázhatná, hogy pontosan hol és hogyan lőtték le és vajon fogvatartása ideje alatt megkínozták-e. 1966-ban ugyanis még Lorca 1940-re datált halotti bizonyítványa számított hivatalosnak, amely szerint háborús sérüléseibe halt bele.

Máig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni azt sem, hogy a közismerten baloldali Lorca - aki mellesleg kiváló zeneszerző, festő-rajzolóművész, néprajztudós, dramaturg, rendező, színész is volt - vajon miért hagyta el 1936 nyarán a köztársaságiak biztos bástyájának számító Madridot? Nyilván tisztában volt vele, hogy politikai nézeteinél sokkal súlyosabb bűnnek számított a falangisták szemében, hogy homoszexuális volt, amit nem is titkolt. De akkor miért utazott haza Granadába, szülővárosába, ahova épp akkor kezdtek bevonulni Franco falangistái?

http://www.memoriahistorica.org
Emilio Silva, a frankóista terror áldozatainak exhumálásáért kűzdő történelmi emlékezet szövetség (ARMH) szóvivője szerint "Garcia Lorca családjának támogatásának elnyerése kitüntetett pillanat lesz a mozgalom életében. Ugyanakkor nem lehet elfelejteni, hogy Spanyolország tele van Lorcához hasonló áldozatokkal."

Juan Caballero, a granadai Alfacar polgármestere szerint "Itt még mindig erős a félelem. A háború szellemei még mindig itt kísértenek." Ezért a szocialista polgármester a tömegsírok feltárásáért kűzdő társadalmi mozgalom kapcsán évek óta zajló belpolitikai viták és a Lorca-család vonakodása ellenére is ásatni fog.

Elektromágneses radar és fémdetektor segítségével kívánják azonosítani a tömegsírt, majd az exhumálás után a csontok DNS viszgálata és morfológiai elemzése alapján azonosítják az elhunytakat.


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár