2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jubiláló Bösendorfer

2003. november 13. 09:51

175 esztendős a világ egyik leghíresebb hangszergyártó cége

Tori Amos az ajakrúzsát és a titkait rejti egy Bösendorfer zongorában. Placido Domingo azt szeretné, ha olyan lenne a hangja. Leonard Bernstein már a szagáról felismerte. A gazdag hagyománnyal rendelkező bécsi vállalkozás immár 175 esztendeje látja el megszakítás nélkül kivételes minőségű, kézi készítésű hangszerével a zongoraművészeket.

A jubileumi ünnepségek során kiállításokat tartanak, hangversenyeket rendeznek és láthatók lesznek különleges hangszerek is.

Bécs Wieden negyedében, ahol a XIX. század vége óta a cég központja van, a nap különböző szakaiban zongorafutamok, a déli ebédszünetben pedig a Boogi Woogi ütemei hallhatók. Innen "postázzák" a világ minden részébe, Pekingbe, Sanghajba, Londonba, New Yorkba vagy Berlinbe a jubileumra tervezett és készített különleges zongorapéldányokat.

Vattába csomagoltan indítják útnak például annak a zongorának a hasonmását, amelyet annak idején I. Ferenc József császár és király ajándékozott 1869-ben a japán császárnak a két ország közötti diplomáciai kapcsolat létrejötte alkalmából. És útnak indul az egyenként nyolcezer kézi csiszolású kristállyal ellátott négy Swarovski-zongora is, amelyeknek darabja 750 ezer euróba (csaknem 200 millió forintba) kerül.

A fafeldolgozó iparnak kevés olyan terméke van, amely akkora lelkesedést keltene, mint a Bösendorfer zongora. Oscar Peterson egy bécsi koncertje után ezekkel a szavakkal ment le a dobogóról: "Ki készítette ezt a ládát? Szeretném, ha az enyém lenne." Mások arra is készek voltak, hogy új házat vásároljanak, mert a régibe nem lehetett bevinni a Bösendorfert.

A jubileumi ünnepségek négy koncerttel kezdődnek Bécsben. A Musikvereinben november 13-án megrendezésre kerülő első koncert szólistája a külföldön élő világhírű magyar zongoraművész, Schiff András lesz.

A kétszáz munkással dolgozó Bösendorfer gyár jelenleg évente 500 zongorát és száz pianínót állít elő és évi 15-16 millió eurós üzleti forgalmat bonyolít le. A tervek szerint az elkövetkező években nyolcszázra szeretnék bővíteni az éves termelést - áll az APA jelentésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár