2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fegyver, mellyel kivégezték Mussolinit

2004. augusztus 4. 09:05

Albániában kiállítják azt a géppisztolyt, melyről feltételezhető: azzal végezték ki az olasz fasiszta diktátort, Benito Mussolinit.

Az olasz fasiszta diktátort és szeretőjét, Clara Petaccit a Comói-tóhoz közeli Dongo mellett fogták el 1945. áprilisában. Halálának hivatalos verziója szerint az olasz partizánok lelőtték, majd Milánóban a lábánál fogva felakasztották.


A titkosítás alól frissen feloldott albán dokumentumokból érdekes fejlemények láttak napvilágot az esettel kapcsolatban. A dokumentumok között Walter Audisio partizánvezér 1957 novemberi, Vaszil Nathanaili akkori külügyminiszterhez írt levele is megtalálható. A levélben Audisio leírja, hogy egy francia 7,65-ös kaliberű MAS-38-as géppisztolyt használt a diktátor agyonlövésére. Audisio egy 1945-ös nyilatkozatában szintén azt állította, hogy egy MAS géppisztollyal ölte meg Mussolinit.


Az ugyanezzel a típusszámmal rendelkező fegyver jelenleg Tiranában, a Nemzeti Történeti Múzeumban található, és most ki is állítják majd. A háború után sokáig azt hitték, Audisio a fegyvert Enver Hodzsának, az albán kommunista vezetőnek adta. Arra vonatkozóan, hogy ki adta le a halálos sorozatot, a különböző források ellentmondanak egymásnak. Egyes források szerint brit különleges ügynökök húzták meg a ravaszt.


Benito Mussolini és Clara Petacci, röviddel elfogásuk után 
Ugyanilyen titokzatos a fegyver sorsa is. Egyes elképzelések szerint a fegyver Sztálin birtokába került. Mások azt állítják, hogy a géppisztoly a dongoi összecsapásnál is jelen lévő Michele Morettié lett, akit Audisio is megemlít emlékirataiban.


Egy harmadik vélemény szerint az eredeti fegyvert darabokra szedték, és az alkatrészek egy részét Sztálin, a többit pedig Hodzsa kapta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár