2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gulág, mint műemlék

2003. október 20. 10:52

Nemzetközi műemlék lesz egy gulag, azaz hajdani szovjet kényszermunkatábor, az egyetlen, amely tökéletesen épen maradt a több száz hasonló közül.

A gulagot nemrégiben helyezte védettsége alá a Műemlékek Világalapítványa (WMF) további, az intézmény által veszélyeztetettnek tekintett mintegy száz objektummal, amelyeket restaurálni kell és megőrizni "az egész emberiség örökségeként".

A nevek között, amelyeket a londoni Szent György-templomban ismertettek, így kapott helyet a Perm-36. A gulágot, amelyet az urali Kuszino közelében építettek Sztálin idején, 1946 és 1987 között használták. Sivár barakkjai most olyan jelentőséget kaptak, mint a sanghaji zsinagóga, a Panama-csatorna, a lublini színház, Ninive romjai, vagy Sir Ernest Shackleton déli-sarki kunyhója.

De míg a luxori szentélyek, az ausztráliai Ayers Rock-i rajzok megmentése építészeti-régészeti kérdés, az emlékezet miatt tartották fontosnak az alapítvány "gondozottai" közé felvenni azt a gulágot, amelyben főleg politikai foglyok sínylődtek. Itt raboskodott többek között Vlagyimir Bukovszkij, Jurij Orlov vagy Nátán Saranszki, a későbbi izraeli miniszter - jegyzi meg a Corriere della Sera című olasz lap.

A fogolytábor hivatalosan 2000 óta múzeum. Átalakításának gondolata azután merült fel, hogy 1989-ben az észt és az ukrán tv filmet készített róla.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár