2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelem-hamisítás Hollywoodban

2004. augusztus 6. 10:09

Korábban is előfordult, hogy történészek bírálták Hollywood "történelem-szemléletét", ám most az angol történelmi örökségért felelős kormányhivatal (English Heritage) emelte fel szavát a az amerikai tömegfilm-gyártás ostobaságai ellen. Vezető angol történészek szerint Hollywood pontatlanságokkal és tudatos hazugságokkal zsúfolt filmjei már magát az angol nemzeti identitást veszélyeztetik.

Vigyázat, Gibson megint rendez

Az Independentnek adott interjújában Dr. Simon Thurley, a hivatal vezetője elmondta: a hollywoodi filmek félrevezetik és összezavarják a gyerekeket. Thurley különösen kikelt három film, a Ryan közlegény megmentése, a U-571, és a Robin Hood: A tolvajok fejedelme ellen. A probléma most különösen aktuális, hiszen Mel Gibson, a brit történészek `kedvence` - akivel már A rettenthetetlen (Braveheart) forgatásakor is meggyűlt a tudósok baja - Warrior címmel ismét filmet akar forgatni, ezúttal az icenusok királynőjéről, Boudiccáról (Boadicea).

"Az a legszomorúbb, hogy az iskolából épp hogy kikerült angol gyerekek alig tudnak valamit országuk történelméről, hiszen ezekből a pontatlan filmekből merítik legtöbb ismeretüket" - panaszolja Thurley. A történészt a középkor sematikus és torz ábrázolása is aggasztja, leginkább Kevin Costner Robin Hood-filmje kapcsán: "Az emberek teljesen eltespednek szellemileg. Ha meghallják azt a szót, hogy középkor, a filmeknek köszönhetően másra se gondolnak, mint szutykos vademberekre, rengeteg vérre, üszkös sebekre és durva darócruhára. Holott az igazság az, hogy az emberek akkor is szerettek színpompásan öltözködni."

A szakértőket a brit történelem amerikanizálása is kétségbe ejti. A normandiai partraszállás történetén alapuló film, a Ryan közlegény megmentése még a háborús veteránokat is komolyan feldühítette, hiszen az alkotók a brit és szövetséges részvétel minden jelét eltüntették a filmből. Az U-571 esetében a brit tengeralattjáró legénységét amerikaiakra cserélték ki. Ezek után szinte aggodalmat keltő, hogy a brit történelem továbbra is népszerű téma: Mel Gibson Warriorján kívül jelenleg még két filmet is forgatnak Boudiccáról.

"Hollywood sémákból építkezik: szüksége van egy hősre vagy hősnőre, meg valami szerelmi szálra - ezután csak össze kell tákolni hozzá a sztorit" - mondja Thurley. "Én azt mondanám, a történet kiötlésénél próbáljanak a valós eseményekre és környezetre támaszkodni, hiszen akadnak jó történelmi filmek is. Ilyen volt a Botrány a birodalomban (Her Majesty Mrs Brown) vagy a György király (The Madness of King George)."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár