2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magnetométerrel keresik a rabszolga-kereskedők hajóját

2004. augusztus 10. 14:14

A modern technológiát, a helyi legendákat és a levéltári dokumentumokat is felhasználják a holland rabszolga-kereskedő hajó kutatói.

Korábban


Fehér rabszolgák Afrikában

Egy amerikai történész szerint az észak-afrikai kalózok mintegy egymillió európait raboltak el és adtak el rabszolgának 1530 és 1780 között. A sorozatos rablóhadjáratok következtében Európa partmenti városai Szicíliától Cornwallig időnként teljesen elnéptelenedtek - olvasható a Guardianben.

A Die Meermin rabszolgakereskedő-hajónak Jaco Boshoff, a fokvárosi Iziko-múzeumok tengeri régésze és csapata eredt a nyomába - adta hírül a johannesburgi Sunday Times. A hajó, miután összegyűjtött 140 rabszolgát Madagaszkár nyugati partjain, Fokföld felé fordul, ám útközben elsüllyedt. A Die Meermin tervrajzát az amszterdami Schepvart Museum bocsátotta a kutatók rendelkezésére.


A csoport ezen kívül egy magnetométert is használ majd a kutatás során. A föld mágneses mezejét mérű műszer rendellenességként jelzi a fémtárgyakat, pl. egy vas ágyút vagy horgonyt - így segítve a régészeket a roncs helyének azonosításában.


Boshoff három héttel ezelőtt már ellátogatott Struisbaai környékére, és a legidősebb helybéliek körében kérdezősködött - olyanokkal beszélgetett, akik még fel tudták idézni a szerencsétlenül járt hajó köré szőtt helyi legendákat.


A hajó története két kereskedővel kezdődött, akik azért keltek útra, hogy különlegességeket gyűjtsenek össze. Utazás közben megkérték szolgáikat, hogy tisztítsák meg a  bennszülöttektől szerzett lándzsákat, ám a szolgák a feladatot továbbadták a rabszolgáknak. A rabszolgák kihasználták a lehetőséget, és megölték a legénység felét. Az életben hagyott matrózokat pedig arra kényszerítették, hogy fordítsák a hajót Madagaszkár felé.


A legénység azonban becsapta a rabszolgákat, és Fokföld felé kormányozták a hajót, amely végül a Struisbaa-területre ért.  A partot ért rabszolgákat farmerek támadták meg. Eközben harcok törtek ki a hajón is, amely végül zátonyra futott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár