2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa legrégibb oltára

2004. augusztus 12. 14:28

Európa legrégibb áldozati oltárát találták meg múlt héten Bulgáriában, jelentették be helyi régészek. Az oltárt eddig a föld rejtette.

Korábban


A Fórum legrégibb keresztény temploma

Ideiglenesen megnyitják a látogatók előtt a római Fórum legrégibb keresztény templomát, melyet 12 évszázaddal ezelőtt földrengés temetett el, és 24 éven át zárva tartott. A volt pápai kápolna freskói megdöbbentő újdonságokkal szolgálnak a középkori keresztény művészet történészeinek.

A világ legrégibb szobrai

Előkerült az eddig ismert legkorábbi madárábrázolás. A szénizotópos vizsgálatok szerint legalább 30 ezer éves mamutagyarból kifaragott figurát a régészek a valaha talált legkorábbi művészeti alkotásként értékelik.

A 8000 éves oltáron a környék őslakosai az isteneiknek mutattak be termény-áldozatot. Az oltárt a múlt héten egy 13 méter magas, és 140 méter átmérőjű sírdombban fedezték fel. A Kapitan Dimitrievo falujához közeli, Szófiától alig 100 kilométerre délkeletre fekvő halomnál egy kő- és rézkorszak-beli település több nyomát is fellelték.


"A település, melyhez az oltár is tartozott, i. e. 6000 körül virágozhatott" - nyilatkozta Vaszilij Nyikolov, az ásatás vezetője. "Az i. e. ötödik és hatodik évezredben ez a terület volt Európa szíve" - tette hozzá a régész. "Az itt élők Európa első földművesei közé tartoztak."


Az oltár a földben 1,85 méter mélyen található, és három lépcső vezet a henger alakú lyukhoz, ahol az áldozati szertartásokat végezték. "Az oltár henger alakú része a Földanya méhét szimbolizálja" - közölte még Nyikolov. "A vallási szertartásokat - általában ételáldozatokat - a bőséges termés reményében mutatták be az isteneknek."


A domb legkorábbi neolitikus részében a régészek felfedeztek egy fából és agyagból készült három szobás hajlékot, egy gabonaraktárat és egy boltozatos tűzrakóhelyet. "Nincs még egy ekkora oltárról tudomásunk Európában" - mondta Nyikolov. "Ez a legnagyobb és a legrégibb, amit a földrészen felfedeztek."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár