2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrafelfedezett isten

2003. november 6. 09:58

Több ezer éven át elfeledve rejtőzött a föld alatt, de most újra felfedezték: Aleppó istenét

Elfeledve és felfedezve

Több mint két méter magas domborműre bukkantak a szíriai Aleppo városának régészeti feltárását végző kutatók. A kr.e 11.századból származó faragvány egy időjárás-istent és az őt köszöntő királyt ábrázolja. `A felfedezés segíthet, hogy újraértékelhessük a hettita nagybirodalom összeomlását követő `sötét korszakot`, ami időszámításunk előtt 1200 körül vette kezdetét.` - mondta el a felfedezésről beszámoló Kay Kohlmeyer, a város feltárását végző német-szíriai expedíció vezető régésze.

A két figura egy ősi templomkomplexum falát díszítette, és ami talán még fontosabb, a királyfigura oldalán hosszú hieroglifa-feliratot találtak, ami tartalmazza a készíttető nevét és az áldozati szertartások helyes elvégzésére szolgáló utasításokat.

A térség történelméről a hettita birodalom felbomlása után igen keveset tudunk, egészen az 1100-as évekig, mikor Fönícia hatalma növekedni kezdett, ami végül Nagy Hiram, (i.e. 970-936) Türosz királyának uralkodásában csúcsosodott ki.

Fönícia keskeny partszegélyként terjedt a Libanon hegység lábától a Földközi-tengerig. Termékeny ország volt, tele erdőségekkel és ércben gazdag bányákkal. Partja előtt hullámzott a hatalmas Földközi-tenger, amely akkoriban az egész világot jelentette. A föníciaiak, mint remek kereskedők, hajóikkal bebarangolták az egész akkor ismert világot.



A Hettita birodalom
Bátor vállalkozók voltak, akik sorra látogatták a Földközi- és Égei-tenger városait, sőt elkalandoztak az Atlanti-óceánra, a Kanári-szigetekig, Madeiráig és a mai Brit-szigetekig.

Ahová eljutottak, mindenütt kereskedelmi állomásokat létesítettek, valamennyi tenger menti város kereskedelmét és közlekedését kezükben tartották. Ezeken a helyeken ipari és művészeti termékeiket rabszolgákra, bőrökre és gyapjúra cserélték ki.

A föníciaiak ugyan századokon keresztül Egyiptom vazallusai voltak, de az i.e. XIII. században kivívták függetlenségüket, és hosszú időn keresztül meg is tartották. Fővárosuk, Szidón, a maga korában a leghatalmasabb és leggazdagabb városnak számított. Ők alapították a mai Tunisz helyén Karthágót is. Bár a föníciaiak írása az ósemiták írásából, a protosínai írásból alakult ki, a domborművön látható hieroglifák arról tanúskodnak, hogy az egyiptomi hatás még a függetlenség kivívása után is igen erős volt a térségben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár