2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik az első tengeralattjárót

2004. augusztus 16. 10:19

A tengerkutatók és történészek még ebben a hónapban kihajóznak, hogy megtalálják az Egyesült Államok első tengeralattjáróját.

Fél évvel ezelőtt még csak arról számolhatott be a Múlt-kor, hogy egy francia levéltárból előkerültek az első amerikai tengeralattjáró, a USS Alligator tervei. Azóta felgyorsult a hajó kiemelésére létrejött projekt: a szekemberek immár biztosak benne, hogy hamarosan nyomára bukkanak a legújabb technológia segítségével - és nem kevés szerencsével - megtalálják az amerikai haditengerészet első tengeralattjáróját. A keresésben résztvevő Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration) és a Tengerészeti Kutató Intézet (Office of Naval Research) munkatársai az amerikai polgárháború leginnovatívabb és legünnepeltebb hadihajóját, a USS Alligatort szeretnék felszínre hozni.


Az eredetileg evezőkkel, majd kézzel hajtott propellerekkel működő Alligator 1863-ban süllyedt el Cape Hatteras mellett, Észak-Karolina partjainál. Ezen a veszélyes partszakaszon már hajók százai lelték vesztüket.


A 15 méter hosszú Alligator tengeralattjáró megépítése hatalmas lökést adott a polgárháború idején folyó tengeri katonai fejlesztéseknek. Nemsokára az északiak és a déliek is kifejlesztették a maguk vízalatti fegyverét: a konföderációs sereg tengeralattjárója a H. L. Hunley volt, az unionisták a vaspáncéllal borított USS Monitort építették meg.


Dan Basta, az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal igazgatója
beszámol az Alligator-projektről
Az Alligatort a francia búvár és feltaláló, Brutus de Villeroi építette  a haditengerészet számára 1861-ben, Philadelphiában. A hajó 1862-es első küldetésén máris hasznavehetetlennek bizonyult. Azért nem tudták bevetni kijelölt célpontja, a virginiai Appomatox folyón fekvő híd ellen, mert a folyó túl sekély volt. A következő évet Washingtonban, a haditengerészet kikötőjében töltötte, ahol felújították. Innen indult a Dél-Karolinai Charlestoni öböl megtámadására, ám Észak-Karolina partjainál elsüllyedt.


Az Alligator így nem töltött be jelentős szerepet a hadtörténetben. Puszta érdekesség vagy lábjegyzet maradt volna a tankönyvekben - ha bizonyos Nancy Cohen két évvel ezelőtt nem bukkan egy észak-karolinai antikváriumban egy érdekes cikkre. Nancy a tengerészeti magazin "Az északiak egyetlen tengeralattjárója" című cikkét megmutatta férjének, Jay Cohen ellentengernagynak, aki történetesen a Tengerészeti Kutató Intézet igazgatója volt. Cohen mohón vetette magát a cikkre, mert régóta bosszantotta az a vélemény, hogy az Alligatort már soha senki nem fogja megtalálni többé.


Az évek során a Tengerészeti Kutatóhivatal a titokban kifejlesztett, nukleáris meghajtású NR-1 minitengeralattjáróval már sokmindent megtalált az óceán fenekén, pl. a Challenger űrrepülő maradványait vagy a Titanic roncsait. Sőt, 2000 éves római hajóroncsok azonosítása is szerepel az eredményeik között. "A mi dolgunk az, hogy megtaláljuk a dolgokat a tengerben" - mondta Cohen. "Ha az Alligatort is megtaláljuk, már semmi sem maradhat rejtve előttünk. Eőbb-utóbb az óceán feltárja előttünk az összes titkát."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár