2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

185 éve halt meg Napóleon

2006. május 4. 12:30

Száznyolcvanöt éve, 1821. május 5-én halt meg Szent Ilona szigetén Bonaparte Napóleon francia császár, államférfi és hadvezér.

Örökös konzul, majd császár

Sokgyermekes korzikai olasz családból származott, a brienne-i katonaiskolán és a párizsi katonai akadémián tanult, 1785-ben vidéken lett tüzérhadnagy. 1789-ben, a forradalom kitörése után a rendkívül becsvágyó és tehetséges tiszt visszatért Korzikára, ahol a helyi politikába ártotta magát, nem sok sikerrel. A családnak végül 1793-ban nincstelenül kellett Toulonba menekülnie. Itt kezdődött Napóleon üstökösszerű pályafutása, hat év múlva már egész Franciaország teljhatalmú ura, tíz évvel később császára volt.

Toulon akkor angol kézen volt, de a Napóleon által vezérelt tüzérség révén sikerül visszafoglalni. A sikerre Párizsban is felfigyeltek, tábornokká nevezték ki, s elnyerte Robespierre testvérének támogatását. A jakobinus diktatúra azonban 1794 nyarán megbukott, Napóleonnak Párizsban nyomorogva kellett megbízás után kilincselnie. Egész 1795 őszéig, amikor monarchista felkelés robbant ki, és Paul Barras, a francia Direktórium legbefolyásosabb tagja, az ország első embere őt bízta meg az ellenállás megszervezésével. Napóleon stratégiai helyeken elhelyezett ütegeivel beleágyúzott a túlerőben lévő tömegbe, a lázadás összeomlott, ő pedig megkapta a belföldi erők főparancsnoki tisztét. Ettől fogva Barras támogatását élvezte, olyannyira, hogy az ő volt szeretőjét, Joséphine de Beuaharnais-t vette feleségül.

A mézeshetek után Itáliába indult, ahol demoralizált, rongyos seregét a búsás zsákmány reményének felcsillantásával hetek alatt "összerázta" és tönkreverte az osztrákokat. A csatatéren bátorságról, a tárgyalóasztalnál diplomáciai és politikai érzékről tett tanúságot, Párizsba töméntelen hadizsákmánnyal érkezett vissza. A féltékeny Direktórium 1798-ban Egyiptomba küldte az angolok ellen. Napóleon elfoglalta Kairót, megszervezte a közigazgatást, majd villámgyorsan visszatért Franciaországba.

Az egzotikus kaland növelte népszerűségét, így nem sokan tiltakoztak, amikor 1799. brumaire 19-én (november 10-én) államcsínnyel átvette a hatalmat. A világtörténelem legügyetlenebb államcsínye csak azért sikerülhetett, mert az emberek többsége minden bizalmát elvesztette az országot zűrzavarba taszító Direktóriumban. Napóleon 1802-ben örökös konzullá, 1804-ben császárrá választatta magát, a koronát 1804. december 2-án helyezte - a Párizsba szólított VII. Pius pápa jelenlétében - saját fejére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár